search

Gwatemala Agua Tibia GEISHA washed

Gwatemala Agua Tibia GEISHA washed
Palarnia Mastro Antonio
Cena 79.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Gwatemala
Nuty smakowe Mięta, Rum
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 11 lipca 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Plantacja: Finca Agua Tibia Właściciel/producent: rodzina Castillo/Erick de la Roca Region: Fraijanes, San Jose Pinula Odmiany: Gesha Wysokość upraw: 1600-1700m n.p.m. Metoda obróbki: mokra, ziarna suszone na słońcu Profil palenia: jasny, do metod przelewowych Profil sensoryczny: charakterystyczne pomarańczowo-kwiatowe aromaty i bardzo delikatne, słodkie napary Kilka ładnych lat upłynęło od czasu, gdy zachwycaliśmy się palonymi przez Elę Geshami z Panamy i Kolumbii. Wystarczająco dużo, by przetrawić obłędne wrażenia i nabrać doświadczenia i wyobraźni — najbardziej potrzebnych w kawowym rzemiośle atrybutów. Nasz powrót do tej osławionej odmiany oznacza na pewno wspaniałe doświadczenie sensoryczne. Ziarna pochodzą z gospodarstwa Agua Tibia w regionie Fraijanes. Od 1886 roku należy ono do rodziny Castillo. Gospodarstwo jest ogromne, a interesy rodziny różnorakie, dlatego nad jakością kawowych plantacji i obróbką ziaren czuwa Erick de la Roca, sam plantator z pokolenia na pokolenie i właściciel plantacji w Acatenango. Agua Tibia leży niedaleko na wschód od stolicy kraju. Układ geomorfologiczny gór i dolin w tym regionie sprawia, że przez znaczną część roku jest tu specyficzny klimat: duże zachmurzenie, ograniczone nasłonecznienie. Gesha została wprowadzona do upraw plantacji w 2019 roku. Poza nią uprawia się także inne odmiany, takie jak: Caturra, Pache, Bourbon, Catuai, Mundo Novo. Kawowe krzewy uprawia się w cieniu większych drzew.

Opinie