Palarnia | Świeżopalona |
Cena | 38.9 zł |
Ilość | 250 g |
Region | Dystrykt Nyamasheke |
Odmiana | Red Bourbon |
Metoda obróbki | Natural |
Punktacja Q | 87.0 |
Nuty smakowe | Cytryna, Jabłko, Kakao, Mięta, Owoce Tropikalne, Rooibos, Suszone Owoce |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 26 maja 2023 |
Stacja myjąca Shyira zbudowana w 2017 roku, na wysokości 2000 m n.p.m. przetwarza wiśnie od sąsiednich producentów, żyjących na wysokości od 2000 do 2400 m n.p.m. Jest to najwyżej uprawiana kawa, jaką znamy w Rwandzie i pochodzi z regionu, w którym znajduje się bardzo niewiele stacji mycia, co czyni ją nieco wyjątkową. Tak się składa, że znajduje się również w jednym z najbardziej oszałamiających obszarów w Rwandzie. Ma rzekę biegnącą przez podstawę stacji, dzięki czemu dostęp do wody nie stanowi problemu. Wiśnia obrabiana metodą natural jest suszona przez 30 dni, obracana stale, gdy słońce jest wysoko i przykryta w nocy. Po wyschnięciu wiśni wysuszone owoce zewnętrzne są usuwane, a ziarna kawy są gotowe do zorganizowania do pakowania. Rwanda Shyira Natural to typowy codzienny przelew, który ma za zadanie pobudzić nas do działania, a jednocześnie pobudzić nasze kubki smakowe. Doskonała będzie z drippera, Chemex'a czy Aeropressu. Koniecznie warto jej spróbować także z French Pressa.