Palarnia | Euro Cafe |
Cena | 30.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Nikaragua |
Nuty smakowe | Przyprawy |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 15 czerwca 2023 |
Nikaragua jest jednym z największych producentów kawy w Ameryce Środkowej. Kawa z tego dużego, ale słabo zaludnionego kraju charakteryzuje się wysoką jakością i złożonym smakiem. W przeszłości produkcja kawy ucierpiała z powodu niszczycielskich huraganów oraz niestabilności politycznej i finansowej. Na szczęście sytuacja wyraźnie poprawiła się w ciągu ostatnich 20 lat. Producenci chcą teraz rozwijać swoje praktyki rolnicze w ramach poprawiającej się infrastruktury, aby ożywić swoją reputację na scenie kawy Specialty. Finca Los Altiplanos o powierzchni 140 hektarów ma naprawdę sensacyjną historię. Została założona ponad 90 lat temu przez szkockiego farmera o imieniu Potter. Pod koniec lat trzydziestych pan Potter został uwikłany w wojnę domową między rządem a siłami sandinistów i został zmuszony do powrotu do Szkocji. Po jego śmierci plantacja została sprzedana prezydentowi Nikaragui Somozie Garcíi, a w latach 80-tych została skonfiskowana przez rząd. 14 lat temu Don Ricardo Cuadra Fajardo ostatecznie nabył plantacje. To piękne miejsce znajduje się w górach rezerwatu narodowego Dantlí El Diablo. Z gospodarstwem graniczy rzeka Juguina. Region Jinotega w północnej Nikaragui produkuje jedne z najlepszych kaw w kraju. Słynie z gleb wulkanicznych i gliniastych, a dzięki bogatemu i zróżnicowanemu mikroklimatowi zapewnia idealne warunki do uprawy kawy. Pagórkowaty i górzysty teren otaczający gospodarstwo pokryty jest bujnym lasem sosnowym, w którym małpy, ptaki i inne rodzime zwierzęta mogą swobodnie wędrować. Don Ricardo i jego rodzina zwracają szczególną uwagę na środowisko. Kawa jest uprawiana w cieniu drzew. 30 hektarów gospodarstwa stanowi rezerwat przyrody. Owoce są starannie wybierane ręcznie, gdy są czerwone i dojrzałe. Następnie są usuwane z pulpy, fermentowane, myte i suszone na słońcu. Następnie jest organizowany transport do suchego młyna. Tam pergamin jest łuskany i ziarenka starannie przygotowywane są do eksportu. Plantacja uczęstniczyła w Cup of Excellence Nicaragua.