Palarnia | Euro Cafe |
Cena | 30.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Tanzania |
Nuty smakowe | Aronia, Banan, Czekolada, Kakao, Przyprawy, Wino |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 21 czerwca 2023 |
Region Mbeya na południowym zachodzie słynie z żyznych gleb, dzięki którym produkuje się wysokiej jakości kawę, kakao, herbatę i przyprawy. Będąc raczej odległym i niezbyt rozwiniętym obszarem, Mbeya ma wyjątkową cechę. Tutaj kawa jest uprawiana na wysokich płaskowyżach zamiast na stromych zboczach. Rolnicy w tym regionie doświadczają intensywnego nasłonecznienia latem, ale także obfitych opadów deszczu w okresie zimowym. Ci rolnicy zwykle uprawiają kawę na około 2 hektarach, a także uprawiają kukurydzę i soję na własne potrzeby. Produkcja kawy to nadal praca fizyczna i ręczne zbieranie tylko najbardziej dojrzałych wiśni. Następnie rolnicy dostarczają wiśnie do tak zwanych „Central Pulping Units” (CPU), małych stacji obróbki, których właścicielami i operatorami jest 10-80 rolników z odpowiednich AMCOS. Spółdzielnie przechodzą regularne szkolenia z zakresu agronomii, koncentrujące się na poprawie jakości kawy i przetwarzania. Tanzania zachwyca szeroką mieszanką dzikiej przyrody, bogactwa kulturowego i naturalnych superlatyw. Od początku XX wieku mieszkańcy Tanzanii chronią naturalne piękno swojego kraju. Obecnie około 38% terytorium kraju to oficjalne parki narodowe lub obszary chronione. Do tego spektakularne wybrzeże i ośnieżone szczyty Kilimandżaro na północy, barwna mieszanka języków i kultur, i można zakochać się w Tanzanii. Wśród tej różnorodności uprawiane są jedne z najlepszych afrykańskich kaw o złożonych smakach. Produkcja kawy Arabica w Tanzanii występuje głównie w okolicach Kilimandżaro na północy oraz na południowych wyżynach Mbeya i Ruvuma. Drzewa rosną na wysokości od 1000 do 2500 metrów nad poziomem morza na górskich zboczach w cieniu bananowców. Kawa arabica stanowi do 70% krajowej produkcji. Robusta jest uprawiana głównie na zachód od Jeziora Wiktorii na wysokości od 800 do 900 metrów nad poziomem morza w regionie Kagera. Większa część kawy jest produkowana przez drobnych rolników. Tylko około 10% całkowitej produkcji pochodzi z większych posiadłości, takich jak Machare Estate w regionie Kilimandżaro. Kawy z Tanzanii wydają się być przyjemne w aromacie, bogate w kwasowość i body. Ich słodki smak jest wzbogacony zrównoważonymi smakami dzięki mineralnym składnikom odżywczym z gleb wulkanicznych.