search

Tanzania Nyota Kusini washed

Tanzania Nyota Kusini washed
Palarnia Euro Cafe
Cena 30.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Tanzania
Nuty smakowe Aronia, Banan, Czekolada, Kakao, Przyprawy, Wino
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 21 czerwca 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Region Mbeya na południowym zachodzie słynie z żyznych gleb, dzięki którym produkuje się wysokiej jakości kawę, kakao, herbatę i przyprawy. Będąc raczej odległym i niezbyt rozwiniętym obszarem, Mbeya ma wyjątkową cechę. Tutaj kawa jest uprawiana na wysokich płaskowyżach zamiast na stromych zboczach. Rolnicy w tym regionie doświadczają intensywnego nasłonecznienia latem, ale także obfitych opadów deszczu w okresie zimowym. Ci rolnicy zwykle uprawiają kawę na około 2 hektarach, a także uprawiają kukurydzę i soję na własne potrzeby. Produkcja kawy to nadal praca fizyczna i ręczne zbieranie tylko najbardziej dojrzałych wiśni. Następnie rolnicy dostarczają wiśnie do tak zwanych „Central Pulping Units” (CPU), małych stacji obróbki, których właścicielami i operatorami jest 10-80 rolników z odpowiednich AMCOS. Spółdzielnie przechodzą regularne szkolenia z zakresu agronomii, koncentrujące się na poprawie jakości kawy i przetwarzania. Tanzania zachwyca szeroką mieszanką dzikiej przyrody, bogactwa kulturowego i naturalnych superlatyw. Od początku XX wieku mieszkańcy Tanzanii chronią naturalne piękno swojego kraju. Obecnie około 38% terytorium kraju to oficjalne parki narodowe lub obszary chronione. Do tego spektakularne wybrzeże i ośnieżone szczyty Kilimandżaro na północy, barwna mieszanka języków i kultur, i można zakochać się w Tanzanii. Wśród tej różnorodności uprawiane są jedne z najlepszych afrykańskich kaw o złożonych smakach. Produkcja kawy Arabica w Tanzanii występuje głównie w okolicach Kilimandżaro na północy oraz na południowych wyżynach Mbeya i Ruvuma. Drzewa rosną na wysokości od 1000 do 2500 metrów nad poziomem morza na górskich zboczach w cieniu bananowców. Kawa arabica stanowi do 70% krajowej produkcji. Robusta jest uprawiana głównie na zachód od Jeziora Wiktorii na wysokości od 800 do 900 metrów nad poziomem morza w regionie Kagera. Większa część kawy jest produkowana przez drobnych rolników. Tylko około 10% całkowitej produkcji pochodzi z większych posiadłości, takich jak Machare Estate w regionie Kilimandżaro. Kawy z Tanzanii wydają się być przyjemne w aromacie, bogate w kwasowość i body. Ich słodki smak jest wzbogacony zrównoważonymi smakami dzięki mineralnym składnikom odżywczym z gleb wulkanicznych.

Opinie