Palarnia | Hayb |
Cena | 69.0 zł |
Ilość | 250 g |
Nuty smakowe | Czekolada, Rum |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 25 maja 2023 |
I to nie tylko w kwestii fermentacji, bo i w smaku mamy tu nieco wspólnego! Team Team Pegasing to kawki w trzech odsłonach obróbki natural – a ta została poddana dodatkowo maceracji węglowej, czyli procesowi, który swój początek ma w świecie wina. Najdojrzalsze wiśnie kawowca po zebraniu wkłada się do plastikowych zbiorników fermentacyjnych i dodaje CO2, aby wypchnąć cały tlen. Fermentacja w ten sposób trwa przez 70-80 godzin. Kawa jest następnie umieszczana na afrykańskich łożach i suszona przez 20-25 dni, w międzyczasie będąc regularnie obracana dla równomiernego efektu. Proces suszenia na tej farmie przebiega w specjalnym namiocie, w którym monitorowana jest temperatura. Przed umieszczeniem w workach gotowych do wysyłki kawa jest dwukrotnie przepuszczana przez tabelę gęstości, aby pomóc usunąć niedojrzałe ziarna – a następnie przechodzi przez dwie rundy ręcznego sortowania, aby upewnić się, że do worków trafi kawa bez defektów. Wszyscy na tym zyskujemy: farmerzy i pickerzy dostają lepsze pieniądze, my dostajemy kawę, którą łatwiej się pali, a jej smak jest bardzo zbalansowany i czysty! Z całej trójki Team Pegasing ta kawa jest najbardziej winna, najbardziej musująca i najbardziej funky. Nie namawiamy, ale zachęcamy – spróbuj, najlepiej w parze z klasycznym naturalem bądź zaskakującym Thermal Shock!