Palarnia | Good Coffee |
Cena | 50.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Kolumbia |
Region | El Silencio, Cauca |
Wysokość | 1700-1850 m |
Odmiana | Castillo |
Metoda obróbki | Naturalna |
Nuty smakowe | Kakao, Melasa, Owoce Leśne, Rum |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 24 sierpnia 2023 |
Dla wielbicieli kawowych wrażeń ekstremalnych. Dla miłośników "podkręconych" smakowo kaw, które często pochodzą z obróbki naturalnej. W tej znajdziecie dużo owoców - głównie leśnych - mnóstwo kakao i nut alkoholowych. Napar o bardzo dużej intensywności smaku i wyrazistej kwasowości. Owoce (arabiki :) rosły na farmie El Silencio w regionie Cauca, a farma należy do Robinsona Rivery, który kawą zajmuje się od 18 lat. Robinson należy do koooperatywy ACC, która zajmuje się poprawą jakości kawy uprawianej przez tamtejszych rolników, lepszą komercjalizacją upraw, poprawą warunków życia rolników i ochroną środowiska, a także działaniami na rzecz pokoju w regionie. Do kooperatywy należy 77 rolników, którzy postanowili się zrzeszyć w tej organizacji by walczyć z biedą i konfliktami. Pole El Silencio jest położone na blisko 1900 m nad poziomem morza i rośnie tu tylko odmiana Castillo. Owoce po zebraniu trafiają do specjalnych zbiorników, gdzie są fermentowane przez 48 godzin a potem suszone w temperaturze 28 stopni - suszenie przebiega w kontrolowancyh warunkach, w specjalnych silosach, z pomiarami temperatury i wilgotności. Ale to nie koniec, bo Kolumbijczycy uwielbiają "zabawę" z obróbką i wszelkie eksperymenty :-) Tu owoce znów trafiają do zbiorników by jeszcze odrobinę fermentowały, a na koniec są dosuszane na zadaszinych platformach do suszenia. Ze względu na charakter tej kawy wypalany ją tylko do metod przelewowych.