Palarnia | Hayb |
Cena | 64.0 zł |
Ilość | 250 g |
Nuty smakowe | Czekolada, Porzeczka, Rabarbar, Rum |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 15 czerwca 2023 |
…ale w domu najlepiej – tak mówią, ja się z tą kawą czuję jak w domu! Kawa z Kenii zawsze mi się dobrze kojarzy, więc często przychodzi mi na myśl jako pierwsza. Nie wiem na jaką kawę mam chęć? Kenia. Chcę napić się czegoś lekkiego? Kenia. Czegoś owocowego? Kenia. Mimo tego, że to bardzo charakterystyczny origin, może być moją codzienną kawką – nie nudzi mi się! Kawę z tej stacji myjącej mieliśmy już u siebie, czyli jakość już potwierdzona. Ziarna są obrabiane tradycyjną metodą washed, gdy już pestki zostaną wyciągnięte z wiśni kawowca, kawa fermentuje przez cały dzień i noc. Następnie jest myta i znowu trafia do silosów, gdzie po raz drugi zachodzi proces fermentacji – z tym, że tym razem trwa od 12 do 24 godzin. Po tej fazie następuje kolejne mycie, ziarna płyną w specjalnie przygotowanych rynnach i po raz kolejny wyławia się te niedojrzałe. Następnie kawa jest zanurzona w czystej wodzie na 24h, a kolejnego dnia wyciągana z wody, rozkładana na łóżkach i suszona od 5 do 10 dni – tutaj ogromne znaczenie ma pogoda, której nikt nie może przewidzieć. Ziarna są przykrywane folią w razie minimalnych opadów deszczu, a w momencie gdy wychodzi słońce folia jest ściągana. Aby osiągnąć znakomity efekt ziarna trzeba ciągle pilnować, obracać, aby równo schły, dbać o całą infrastrukturę. To bardzo trudna praca, dlatego często wybieramy po raz kolejny stacje myjące lub farmy z którymi już współpracowaliśmy. Dajemy tym samym znak jakości, który rok do roku zyskuje na swojej wartości (ale się ładnie zrymowało)! Tyle roboty trzeba, żebyśmy mogli cieszyć się mytą Kenią w naszych kubkach i jest to złota robota – spróbuj sobie!