search

Etiopia Malawo

Etiopia Malawo
Palarnia Hayb
Cena 69.0 zł
Ilość 250 g
Nuty smakowe Czekolada, Rum
Profil palenia Jasny
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 13 lipca 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Tak, jak Malawo do naszego kawowego kramiku! Albo kraniku… kranika… bo polewałbym tę kawkę ciągle! Uwielbiam ją, smakuje mi tak bardzo, że wyglądam jej u importera z utęsknieniem. Kawa pochodzi z Shantawene, w regionie Sidama. 563 rolników będących członkami Daye Bensa z obszaru Shantawene i Gatta Daye Bensa Farm sprzedaje swoje wiśnie do stacji myjącej Daye Bensa – bardzo znanej miejscówki, która wie co robi! Gdy tylko kawa trafia do stacji myjącej, jest sortowana w takiej wielkiej jakby wannie do kawy. Tam sprawdza się gęstość kawy i czy owoce są wystarczająco dojrzałe – te felerne unoszą się na powierzchni, a pyszna kawusia daje nura pod wodę. Kawa jest przetwarzana jako Honey, co nie jest super popularne w Etiopii, ale Daye Bensa chce dotrzymywać kroku światowym trendom i postanowiła zaryzykować – było warto, wyszła kawcia palce lizać! Proces Honey oznacza, że kiedy z wiśni wyciągana jest pestka, na ziarnach pozostawia się jak najwięcej śluzu. Następnie pestki są suszone na afrykańskich podniesionych łóżkach przez 13-15 dni, a kawa jest obracana co 15 minut, aby zapewnić równomierne suszenie. Kupa pracy, ale jaki smak, mówię Ci – było warto!

Opinie