Palarnia | Figa |
Cena | 73.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Kenia |
Region | : Machoge Borabu, Hrabstwo Kisii |
Metoda obróbki | Washed |
Nuty smakowe | Czekolada, Karmel, Rabarbar |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 21 listopada 2023 |
Marcarius Manchura prowadzi Kemangau Estate od 2014 r. Na terenie posiadłości uprawianych jest ok. 4000 krzewów kawy, które rosną na wysokości 1727 m n.p.m. na żyznych glebach wulkanicznych. Kemangau Estate współpracuje z przetwórcą kawy Kahawa Bora, który wraz z zespołem agronomów zapewnia m.in. wsparcie w zakresie dobrych praktyk rolniczych i szkolenia praktyczne. Ciekawostka: po zbiorach i sortowaniu owoców w Kemangau Estate przeprowadzany jest proces obróbki na mokro (washed) - ziarna są oddzielane od miąższu, następnie odbywa się fermentacja w betonowych zbiornikach (12-14 godzin), a później mycie przy użyciu wody deszczowej i rzecznej. Ostatnim etapem jest suszenie na drewnianych podestach ok. 7-10 dni.