search

Pixel Espresso Beat Brazil Cerrado Congonhas Natural Waga 1000G

Pixel Espresso Beat Brazil Cerrado Congonhas Natural Waga 1000G
Palarnia Świeżopalona
Cena 109.0 zł
Ilość 1000 g
Kraj pochodzenia Brazylia
Region Minais Gerais / Cerrado Mineiro
Wysokość 950 m n.p.m.
Odmiana Peaberry
Metoda obróbki Natural
Punktacja Q 84.0
Nuty smakowe Cytrusy, Czekolada, Kakao, Karmel, Miód, Mięta, Mleczna Czekolada, Rooibos
Profil palenia Omniroast
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 6 października 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

PIXEL Espresso Beat to klasyczna propozycja espresso z twistem. Ziarna pochodzą z Brazylii, z regionu Cerrado, a dokładniej z okolic miasta Patrocínio z plantacji Congonhas, która zajmuje obszar około 175 hektarów, z czego 110 ha to uprawa kawy speciality. Większość kawy w Brazylii jest produkowana metodą naturalną. Tak też jest w przypadku naszej kawy. Po zbiorach i sortowaniu wiśnie układa się na betonowych tarasach do wyschnięcia. W regionie Cerrado Mineiro temperatury w ciągu dnia mogą sięgać nawet 25 stopni Celsjusza. Wieczór i poranek mogą być bardzo zimne. Wszystkie te warunki wpływają na specyfikę produkowanej kawy. To, co czyni naszą brazylijską propozycję wyjątkową, to fakt, że mamy do czynienia z rzadkim ziarnem peaberry. To naturalna mutacja ziaren kawy wewnątrz wiśni. Normalnie w owocu kawy znajdziemy dwa sklejone ziarna, płasko przylegające do siebie jak połówki orzeszka. W około 5% produkowanej na świecie kawy dzieje się coś zabawnego, ziarno rodzi się jedynakiem :) Dzięki temu jest bardziej intensywne w smaku, a jednocześnie ma mniej kwasowości. Na koniec warto także wspomnieć, że plantacja Congonhas uzyskał certyfikaty Rainforest Alliance i Certifica Minas. PIXEL Espresso Beat charakteryzuje się długo utrzymującym się słodkim smakiem oraz zapachem mlecznej czekolady, karmelu i miodu, przełamanym kwasowością cytrusów. PIXEL Espresso Beat idealnie nadaje się jako kawa do espresso. Zatem koniecznie spróbuj ją przygotować w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce, French Pressie czy Aeropressie i sam przekonaj się o jej wyjątkowości.

Opinie