Palarnia | Świeżopalona |
Cena | 119.0 zł |
Ilość | 1000 g |
Kraj pochodzenia | Kongo |
Region | Wyspa Idwji |
Wysokość | 1600-1800m n.p.m. |
Odmiana | Bourbon, Typica |
Metoda obróbki | Washed |
Nuty smakowe | Kakao, Miód, Mięta, Rooibos, Suszona Śliwka, Truskawka, Śliwka |
Profil palenia | Omniroast |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 6 października 2023 |
PIXEL Fruity Espresso to egzotyczna propozycja espresso. Ziarna pochodzą z Kongo, z wyspy Idwji, na jeziorze Kivu. Afrykaństa kawa, która zachwyci Cię swoim nieziemskim smakiem. Wyspa Idwji to druga co do wielkości wyspa jeziorna w Afryce. Miejscowi uważają tę wyspę za miejsce o tragicznej historii i niesamowitej przyszłości. Ziemia, która swego czasu była rajem dla przemytników i drobnych przestępców, stała się obszarem rolniczym, gdzie rolnicy pomagają sobie wzajemnie. Ich walka o wspólne dobro sprawiła, że założona przez nich spółdzielnia CPNCK, od 2012 roku wyeliminowała nielegalny handel i zbudowała spokojną, bezpieczną społeczność. Rolnicy, w swoich bardzo skromnych gospodarstwach uprawiają odmiany Arabiki, takie jak Typica i Bourbon, na wysokości 1 600 - 1 800 metrów, bez użycia przemysłowo produkowanych nawozów i oprysków. Do nawozu, rolnicy używają przede wszystkim suszone łupiny kawy zwane cascarą. Dzięki żyznej wulkanicznej glebie, jak i wilgotnemu klimatowi jeziora, krzewy kawowca mają idealne warunki do wzrostu. Owoce z krzewów kawowca zbierane są od marca do czerwca, następnie przetwarzane poprzez mycie i suszenie zielonych ziaren na specjalnych stołach pod bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. W ten sposób najwyższej jakości kawa z Idwji wysyłana jest w różne zakątki świata, by zachwycać swoim wyjątkowym smakiem. W kawie tej na pierwszy plan wybijają się słodkie nuty miodu, przełamane lekką goryczką grejpfruta oraz lekką kwasowością, którą zapewnia owocowa nuta suszonej śliwki. Na pewno nie będziesz mógł przejść obok takiego połączenia obojętnie! PIXEL Fruity Espresso idealnie nadaje się jako kawa do espresso. Zatem koniecznie spróbuj ją przygotować w kawiarce, ekspresie ciśnieniowym, czy Aeropressie i sam przekonaj się o jej wyjątkowości.