search

Kenya Kijani Kiboko AA

Kenya Kijani Kiboko AA
Palarnia Euro Cafe
Cena 35.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Kenia
Nuty smakowe Czarna Porzeczka, Kakao, Porzeczka
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 1 września 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Całkowity obszar uprawy kawy w Kenii szacuje się na 160 000 hektarów. Około jednej trzeciej powierzchni zajmują plantacje. Jednak największa część ziemi jest wykorzystywana przez drobnych rolników, którzy oddają zbiory do spółdzielni. Kawa jest najczęsciej sprzedawana na aukcjach, które odbywają się co tydzień w sezonie zbiorów. Cena surowca zależy od jakości i klasyfikacji, która zależy głównie od wielkości ziaren. Ziarna kawy, które są przesiewane powyżej sita 17/18, noszą nazwę „AA” i są największe w swoim rodzaju. Dodatek „Top” lub „Plus” odnosi się do profilu który jest szczególnie delikatny i złożony. Połączenie czerwonej wulkanicznej gleby, dużych wysokości i idealnego klimatu ma decydujący wpływ na kształtowanie się aromatu charakteryzującego kenijską kawę. Ze względu na położenie geograficzne na równiku, różnice między różnymi porami roku w Kenii są niewielkie. Dlatego zbiory odbywają się dwa razy w roku, w wyniku czego uzyskuje się uprawę główną i uprawę lotną . Zjawisko to jest prawie unikatowe dla Kenii i kilku innych krajów produkujących kawę. Znany region Nyeri znajduje się pomiędzy zachodnimi obrzeżami Góry Kenii a wschodnim krańcem Big Rift Valley i słynie z produkcji najlepszych kaw w kraju. Wszystkie kawy są obrabiane na mokro i suszone na słońcu na tzw. „Łóżkach afrykańskich” do osiągnięcia ok. 12% wilgotności po zakończeniu procesów obróbki.

Opinie