Palarnia | Świeżopalona |
Cena | 125.0 zł |
Ilość | 1000 g |
Kraj pochodzenia | Colombia |
Region | Huila |
Wysokość | 1400 - 2100 m n.p.m. |
Odmiana | Caturra, Castillo |
Metoda obróbki | Sugarcane Decaf |
Nuty smakowe | Banan, Kakao, Migdał, Mięta, Rooibos |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 6 lipca 2023 |
Jeśli uwielbiasz pić kawę o każdej porze dnia, nawet późnym wieczorem, o to kawa dla Ciebie! Tym razem wypaliliśmy dla Was bezkofeinowe ziarna z Kolumbii. Dzięki procesowi dekofeinizacji napar nie będzie zawierał pobudzającej kofeiny, dlatego wypicie filiżanki kawy przed snem nie będzie miało negatywnych skutków. Dekofeinizacja z trzciny cukrowej jest często określana jako naturalny proces bezkofeinowy. Octan etylu jest organicznie istniejącym związkiem (C4H8O2) i produktem ubocznym występującym najczęściej w fermentacji owoców. Jest obecny zarówno w dojrzałych bananach, jak i na przykład w piwie. Do obróbki kawy z dekofeinizacją wykorzystuje się wodę z Navado del Ruis (wulkan między Caldas i Tolima) oraz naturalny octan etylu ze sfermentowanej trzciny cukrowej pochodzącej z południowego regionu Palmira w Kolumbii. Proces ten rozpoczyna się od parowania kawy, zwiększając jej możliwość parowania, rozpoczyna się hydroliza kofeiny, która zwykle wiąże się z solami i kwasem chlorogenowym w ziarnie. Ziarna są następnie zanurzane w rozpuszczalniku octanu etylu, aż do usunięcia 97% kofeiny. Następnie wykorzystywana jest końcowa para do usunięcia pozostałości śladów związku. Colombia El Carmen Sugar Cane Decaf została wypalona pod metody alternatywne, dlatego najlepiej będzie smakować zaparzona w ekspresie przelewowym, chemexie czy dripie. Możesz jej również spróbować przygotowanej w Aeropressie.