search

Kolumbia Nestor Lasso Sidra

Kolumbia Nestor Lasso Sidra
Palarnia Good Coffee
Cena 75.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Kolumbia
Region El Diviso, Huila
Wysokość 1750 m
Odmiana Sidra
Metoda obróbki Na Mokro
Nuty smakowe Miód, Mięta, Morela, Trawa Cytrynowa
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 13 września 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Nestor Lasso dość szybko stał się jednym z naszych ulubionych kolumbijskich producentów :-) Widzimy w tym kraju dość mocną ostatnio tendencję do eksperymentowania z obróbką by uzyskać "odjechane" efekty i czasem niezwykle trudno jest kupić dobrą mytą kawę, której smak pochodzi z owoców i nie jest podkręcony przez dodatki czy wielodniowe fermentacje ;) Na szczęście jest Nestor Lasso. Kawa od niego to rzadko spotykana odmiana Sidra, często wykorzystywana przez baristów na mistrzostwach. Ale to, co nas urzekło to profil smakowy, a w nim intensywna trawa cytrynowa, do tego kokos, nuty owocowe, głównie moreli a wszystko skąpane w słodkim miodzie. Nestor Lasso razem z bratem Adrianem i innym farmerem - Jhoanem Vergara (każdy ledwie po dwudziestce!) założyli w okolicach Pitalito plantacje El Diviso (Nestor i Adrian Lasso) i Las Flores (Jhoan Vergara). A oto, co co sam Nestor mówi o sobie i swojej pracy: "Dorastałem w osadzie Normandia niedaleko Pitalito na południu regionu Huila. Dzieciństwo spędziłem na farmie i odkąd pamiętam nasz region był królestwem kawy. Miałem zdrowe, bezpieczne dzieciństwo w samym sercu przyrody. Generalnie uprawa kawy nie jest zbyt dochodowa i przez to mało atrakcyjna, a rolnicy utrzymują się tylko dzięki temu, że hodują własne warzywa i owoce. Wszelkie dobra materialne są praktycznie nieosiąglne, dlatego młodzi ludzie wolą pracować w miastach, bo ich zdaniem kawa, która wymaga dużego wysiłku, nie da im tego co lżejsza praca w biurze. Na szczęście jest kawa speciality, która przynosi większe dochody, a ja od zawsze pasjonowałem się jej produkcją. Więc kiedy dotarło do mnie, ze mogę się w tym rozwijać i zarabiać zaangażowałem się na całego. Dużo się z bratem uczyliśmy o obróbce kawy w kolumbijskiej szkole SENA, ale tak naprawdę wiedzę o kawie w największym stopniu zdobywaliśmy na polu. Dziś, kiedy kawa kosztuje coraz więcej, wielu producentów coraz bardziej się nią interesuje i chcieliby wiedzieć jak my pracujemy i co robimy. Ale ja od razu odróżniam tych, którzy naprawdę chcą się zajmować kawą od tych, którzy traktują ją tylko jako źródło pieniędzy. To co ich różni to pasja, jeśli jej nie masz nigdy w pełni kawy nie zrozumiesz :-)"

Opinie