Palarnia | Nieczapla |
Cena | 89.0 zł |
Ilość | 200 g |
Kraj pochodzenia | Kolumbia |
Region | Quindio |
Wysokość | 1750-1900 |
Odmiana | Yellow Bourbon |
Metoda obróbki | Carbonic Maceration – Yellow Fruit Infusion |
Punktacja Q | 89.0 |
Nuty smakowe | Papaja, Rum |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 29 sierpnia 2023 |
Ludzie robią dużo rzeczy, żeby kawa była pewnego rodzaju doświadczeniem. Tym razem mamy do czynienia z kawą, wobec której nie można być obojętnym i każdy kto będzie miał okazję jej spróbować na pewno wyrazi swoje zdanie. Z naszej strony jako palarni, była to wielomiesięczna droga, od znalezienia tej kawy do wypicia pierwszej filiżanki. Nie jest tajemnicą, że zdobycie tak eksperymentalnej kawy nie należy do łatwych, a kawy jak te rozchodzą się jak ciepłe bułeczki. Czego możemy oczekiwać? Kawa fermentowana w środowisku CO2 przez 72h, a następnie macerowana w sokach owocowych i owocach przez kolejne 72h. Mamy 2 wersje tej kawy żółta (maceracja z żółtym owocami) oraz czerwona (maceracja z czerwonymi owocami) Efektem tego procesu jest niezwykle intensywny i wyjątkowo intrygujący aromat kwiatów jak i owoców tropikalnych i landrynek… Całość graficznie poukładała @maryzaleska , inspiracja by @gary.garnowski… Jakość wody użytej do zaparzenia waszej kawy (każdej) ma kluczowe znaczenie dla uzyskania pełnego profilu smakowego podanego przez daną palarnię. Zalecamy używanie wody źródlanej o ogólnej mineralizacji poniżej 300mg/l (taką informację znajdziecie na każdej etykiecie). Alternatywą jest woda z systemów odwróconej osmozy z mineralizacją.