Palarnia | Euro Cafe |
Cena | 37.5 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Etiopia |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 23 sierpnia 2023 |
Chelbessa Washing Station, w której przetwarzano tę kawę, jest dość nowym elementem krajobrazu kawowego w Yirgacheffe. Niemniej jednak ta rodzinna i zarządzana stacja produkuje wyjątkowe kawy na równi z niektórymi z najbardziej znanych i uznanych marek w regionie. Rolnicy w tym regionie uprawiają kawę od pokoleń. Są prawdziwymi specjalistami i są zaangażowani w stosowanie najlepszych metod uprawy bez chemii. Te metody uprawy skutkują już wyróżniającym się produktem, a Chelbessa w pełni to wykorzystuje, przestrzegając rygorystycznych norm pozbiorczych. Ta kawa jest przetwarzana przy użyciu maceracji węglowej, techniki przetwarzania inspirowanej produkcją wina. Podobnie jak fermentacja beztlenowa, maceracja węglowa zwykle odbywa się w zamkniętym środowisku. Chociaż metoda jest podobna, główna różnica między fermentacją beztlenową i węglową polega na tym, że beztlenowa opisuje środowisko beztlenowe, a węglowa opisuje środowisko bogate w dwutlenek węgla. Tworzenie środowiska bogatego w dwutlenek węgla zmienia rodzaje drobnoustrojów, które przetrwają i rozkwitną podczas fermentacji. Różna aktywność mikrobiologiczna zmieni profil smakowy i może wytworzyć wyjątkowe i pyszne smaki. Większość kaw uprawianych w Yirgacheffe to lokalne odmiany (które często są również nazywane Heirloom). Inne odmiany uprawiane w regionie zostały opracowane przez Jimma Agricultural Research Center (JARC). JARC jest ważnym ośrodkiem badawczym w Etiopii i wykonał wiele pracy nad rozwojem odpornych na choroby i wysokowydajnych odmian, które nadal wykazują jakość w profilu. Większość rolników w regionie uprawia mniej niż 5 hektarów (wielu liczy swoje plantacje kawy pod względem drzew, a nie powierzchni). Metody uprawy są w większości tradycyjne, przy czym kawa jest uprawiana w ramach zintegrowanego „ogródka kawowego”, połączonego z innymi uprawami spożywczymi.