Palarnia | Manufaktura Kawy |
Cena | 74.0 zł |
Ilość | 500 g |
Kraj pochodzenia | Papua-Nowa Gwinea |
Region | Waghi Valley, Western Highland Province |
Wysokość | 1400-1450 metrów n.p.m. |
Odmiana | Arusha, Typica |
Metoda obróbki | Washed |
Nuty smakowe | Cynamon, Mięta, Rum |
Profil palenia | Omniroast |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 22 listopada 2022 |
Plantacja Sigri znajduje się w dolinie Waghi, w prowincji Western Highlands położonej w środkowej części Papui-Nowej Gwinei. Ziarna Peaberry, nazywane inaczej perłowymi, uprawiane są na wysokości 1400 do 1450 m n.p.m. w doskonałym klimacie, na który wpływ mają rosnące tam lasy deszczowe. Peaberry występują niezwykle rzadko i zdecydowanie różnią się od typowego ziarna – zamiast dwóch jest tylko jedno, zaokrąglone, mniejsze i twardsze. Na plantacji uprawiane są tylko najlepsze odmiany arabiki. Kontrola jakości zaczyna się na polu: wisienki są zbierane ręcznie i dokładnie sortowane. Wykorzystywane są tylko te czerwone i pełni dojrzałe, co gwarantuje uzyskanie równowagi między słodyczą a kwasowością. Następnie są poddawane dalszemu procesowi obróbki, fermentacji i mycia oraz suszenia na słońcu. Sigri Peaberry wyróżnia się nutami cynamonu, gruszki, żurawiny i owoców pestkowych.