Palarnia | Figa |
Cena | 79.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Etiopia |
Region | Wieś Dambi, Dystrykt Bensa, Sidama |
Metoda obróbki | Natural |
Nuty smakowe | Banan, Jaśmin, Kakao, Limonka, Żurawina |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 29 sierpnia 2023 |
Buriso Amaje uprawia kawę w Dambi w północno-zachodniej Etiopii. Na farmie o powierzchni 12 ha prowadzi dwie stacje suszenia kawy, numery partii (lotów), określają, w której z nich były przetwarzane ziarna. Buriso Amaje jest nie tylko farmerem, ale też liderem grupy rolników w Sidamie oraz liderem lokalnej społeczności. Ciekawostka: Kawa w Dambi jest uprawiana na żyznej glebie gliniastej na wysokości 1950-2200 m n.p.m. i obsadzana innymi drzewami, takimi jak enset (etiopski lub "fałszywy" banan), awokado, Albizia czy Sesbania, które zapewniają krzakom cień.