search

Competition Coffee #007/2023: Colombia Elkin Guzman (Koji Natural)

Competition Coffee #007/2023: Colombia Elkin Guzman (Koji Natural)
Palarnia Hayb
Cena 89.0 zł
Ilość 200 g
Nuty smakowe Czekolada, Rum
Profil palenia Jasny
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 6 sierpnia 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Prawie się o nią pobiliśmy! Jeśli cupping kojarzy Ci się tylko z przyjaznym siorbaniem, pora poznać jego porywczą i kipiącą namiętnością stronę. Ta kawa tę stronę pokazała doskonale – przy stole cuppingowym prawie się o nią z Wiktorem pobiliśmy. I nawet nie to jest ciekawe, kto by oberwał mocniej w tej walce – to ta kawa jest na pierwszym planie, ona jest tej historii osią: – Za bardzo wykręcona. – Nieeee no właśnie doooobra, słodziutka! Ciekawa! – Przegięta. Nie no to nie! Nie bierzemy. – Bierzemy Ci mówię! – A będzie smakować? – No ba! Pierwszy roast to poszedł troszkę ciemno. No i był stresik, ale tu mały zwrot akcji – okazało się, że to świetnie, bo zbiło lekko kwasowość, która akurat nie była jedną z kości niezgody na cuppingu – przeszkadzała nam obu. No więc z ciemniejszym roastem zyskaliśmy szaloną kombinacje tropikalnych owoców, nuty funky i zbalansowaną kwasowość. Cuppując ją już u nas w palarni, kłóciliśmy się o ocenę. Nie przepadamy za ocenianiem kaw poddanych szalonym fermentacjom z dodatkami – więc kiedy zamawiamy kawy Fake Fermentation, korzystamy z punktacji importera, bo uważamy, że inaczej trudno będzie nam do tego podejść obiektywnie i rzetelnie ocenić. Tu punktacji nie dostaliśmy, więc… po wielu kłótniach postanowiliśmy też ją pominąć. Zamiast niej znajdziecie na paczce „?” – my to traktujemy jako zapowiedź dobrej zabawy! Nasz wypał jedynie podkreślił to, co w tej kawie już było – to odmiana Tabi, fermentowana w oryginalny sposób. Legendarny niemal w środowisku Elkin Guzman dorzucił do tanka fermentacyjnego kultury koji. Stąd też paka „SPECIAL” – traktujemy to tak, jak wyczyny Pana Bermundeza! Z pewnym Guzmanem z Meksyku Elkina łączy tylko nazwisko, ale nie powstrzymamy się od tego sucharka – tu też mamy do czynienia z naprawdę gorącym towarem. A co to jest to koji? To grzyb z rodzaju Aspergillus (najczęściej A. oryzae lub A. luchuensis), którego używa się na przykład do fermentacji sake. Taka japońska szlachetna pleśń. Tym grzybkiem zostały zaszczepione wiśnie w szczelnie zamkniętych tankach do fermentacji. Koji jest źródłem hydrolitycznych enzymów takich jak amylaza, proteaza czy lipaza, odpowiadających za zmiany biochemiczne w produkcie, ale również enzymów wpływających na smak lub zapach. Moim zdaniem, podwójnie tropikalny strzał w tej kawie to efekt tej fermentacji. Spróbuj sobie tego eksperymentu, zawsze możemy się ponaparzać w komentarzach, przy cuppingu to jednak mogłyby być małe zamieszki…

Opinie