search

Sumatra Avatara

Sumatra Avatara
Palarnia Good Coffee
Cena 51.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Sumatra
Region Team Pegasing, Aceh Tengah
Wysokość 1300 - 1500 m
Odmiana Tim Tim & Gayo 1
Metoda obróbki Naturalna
Nuty smakowe Banan, Kakao, Mango, Rum
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 21 listopada 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

OK, jesteśmy psychofanami kaw z Indonezji i ultra psychofanami ziaren od Hendry Maulizara. Do tego stopnia, że planujemy go kiedyś odwiedzić :-) Najnowsza kawa od niego jest - jak zwykle złożona - pełna pomarańczy, mango i bananów. Owoce tropikalne równoważą nuty herbaciane, kakaowe i ziemiste. Jak zwykle jest też gęsta i słodka, pyszna w przelewie i zaparzona ciśnieniowo. Hendra - właściciel farmy Avatara, skąd pochodziły owoce i stacji obróbki Team Pegasing - przejął kawowy biznes od ojca w 2010 rok i kawa szybko stała się jego pasją. Zamiast pójść w ślady okolicznych farmerów i tradycyjnie obrabiać ziarna, zaczął się uczyć i zdobywać wiedzę na temat upraw i sposobów obróbki, w ślad za tym szybko poszły pierwsze próby. Dziś Team Pegasing to stacja słynąca z jakości, stosująca 8-10 różnych metod obróbki, wypuszczająca w świat ok. 40 ton ziaren rocznie (z czego większość trafia do palarni na Jawie, głównie w Dżakarcie). Kawa pochodzi od 70 okolicznych rolników, którzy dostarczają do stacji dojrzałe owoce zebrane z najwyższą starannością. Hendra ma szkółkę krzewów odmiany Abyssinia - rdzennej odmiany, która jako pierwsza została sprowadzona do Indonezji przez Holenderskich kolonizatorów. Stara się on rozpowszechniać tę odmianę wśród rolników, z którymi współpracuje i płaci im za nią więcej, jako, że krzewy te rodzą mniej owoców. Kawa była obrabiana metodą naturalną. To oznacza, że zebrane owoce umyto, przebrano i umieszczono na platformach do suszenia na ok. 20 dni. A na końcu pozbawiono je skórki i miąższu. Zanim ziarna trafiły na sprzedaż były jeszcze dwukrotnie przesiewane i dwukrotnie przebierane ręcznie (!), tak by zapewnić jak najwyższą czystość i jakość. O mistrzostwie procesu obróbki świaczy to, że wydobywa ona z owoców to, co najlepsze jednocześnie zachowując cechy tzw. terroir. Jej efektem jest owocowy profil kawy, złożoność, harmonia i słodycz i charakterystyczne dla Sumatry nuty czekoladowe i lekka ziemistość. Nie pojawiają się zbyt mocne akcenty alkoholowe czy balsamiczne, które w "naturalach" czy eksperymentalnie obrabianych kawach często "przykrywają" smak naparu. To co jeszcze świadczy o wysokiej jakości producenta jest to, że przychodzi mu zbierać i poddawać obróbce kawy w bardzo trudnych warunkach: w wysokiej wilgoci. Wysoka wilgotność powietrza na Sumatrze i dużo opadów sprawiają, że wielkim wyzwaniem jest wysuszyć owoce tak, by nie sfermentowały i - mówiąc potocznie - nie zgniły.

Opinie