Palarnia | Świeżopalona |
Cena | 40.0 zł |
Ilość | 250 g |
Region | Yirgacheffe |
Wysokość | 1900-2200 m n.p.m. |
Odmiana | Dega, Wolisho |
Metoda obróbki | Natural |
Punktacja Q | 86.0 |
Nuty smakowe | Cynamon, Czekolada, Kakao, Mięta, Rooibos, Żółte Owoce |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 6 października 2023 |
Tigist Kebede jest młodą farmerką pochodzącą z Chito, regionu Yirgacheffe, w Etiopii. Jej rodzina od pokoleń zajmowała się produkcją kawy, dlatego od najmłodszych lat Tigist chłonęła kawową wiedzę. Teraz, jako dziedziczka rodzinnego spadku, Tigist kontynuuje tradycję razem ze swoimi braćmi i siostrami, którzy również aktywnie angażują się w działalność rolniczą na farmie Tigist. Tigist zdaje sobie sprawę z roli ekologicznego podejścia w hodowli kawy i dba o to, aby jej gospodarstwo rolnicze było zrównoważone i przyjazne dla środowiska. Regularnie odwiedza farmę, monitorując jej stan i rozwój, odwiedzając ją co najmniej trzy do czterech razy w tygodniu. To nie tylko farmerka, ale również przedstawicielka nowego pokolenia producentów kawy w Etiopii. Jej praca i pasja stanowią ważny wkład w rozwój lokalnej społeczności i kawowego dziedzictwa regionu Yirgacheffe. Ethiopia Tigist Kebede Natural wypalona została jasno, więc będzie idealną propozycją dla wszystkich smakoszy kaw przelewowych. Przygotowana za pomocą Chemexa, drippera czy ekspresu przelewowego, ukaże Ci niesamowite aromaty i smaki, którym nie będziesz w stanie się oprzeć! Doskonale sprawdza się też w Aeropressie czy French Pressie. Ethiopia Tigist Kebede Natural charakteryzuje się lekkim body. Wyczuwalne są aromaty żółtych owoców i dojrzałych śliwek, przełamane wyraźną nutą fiołków. Kawa zaskoczy Cię także gładkim body.