search

Brazil Cerrado Congonhas Natural Waga 250G

Brazil Cerrado Congonhas Natural Waga 250G
Palarnia Świeżopalona
Cena 46.9 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Brazylia
Region Minais Gerais / Cerrado Mineiro
Wysokość 950 m n.p.m.
Odmiana Peaberry
Metoda obróbki Natural
Punktacja Q 84.0
Nuty smakowe Cytrusy, Czekolada, Kakao, Karmel, Miód, Mięta, Mleczna Czekolada, Rooibos
Profil palenia Jasny
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 6 października 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Nasza najnowsza propozycja z Brazylii pochodzi z regionu Cerrado, a dokładniej z okolic miasta Patrocínio z plantacji Congonhas, która zajmuje obszar około 175 hektarów, z czego 110 ha to uprawa kawy speciality. Większość kawy w Brazylii jest produkowana metodą naturalną. Tak też jest w przypadku naszej kawy. Po zbiorach i sortowaniu wiśnie układa się na betonowych tarasach do wyschnięcia. W regionie Cerrado Mineiro temperatury w ciągu dnia mogą sięgać nawet 25 stopni Celsjusza. Wieczór i poranek mogą być bardzo zimne. Wszystkie te warunki wpływają na specyfikę produkowanej kawy. To co czyni naszą brazylijską propozycję wyjątkową, to fakt, że mamy do czynienia z rzadkim ziarnem peaberry. To naturalna mutacja ziaren kawy wewnątrz wiśni. Normalnie w owocu kawy znajdziemy dwa sklejone ziarna, płasko przylegające do siebie jak połówki orzeszka. W około 5% produkowanej na świecie kawy dzieje się coś zabawnego ziarno rodzi się jedynakiem :) Dzięki temu jest bardziej intensywne w smaku, a jednocześnie ma mniej kwasowości. Na koniec warto także wspomnieć, że plantacja Congonhas uzyskał certyfikaty Rainforest Alliance i Certifica Minas. Brazil Congonhas Peaberry charakteryzuje się długo utrzymującym się słodkim smakiem oraz zapachem mlecznej czekolady, karmelu i miodu, przełamanym kwasowością cytrusów. Brazil Cerrado Fazenda Congonhas Peaberry Natural została wypalona w ten sposób, żeby najlepiej smakować po zaparzeniu metodami alternatywnymi. Doskonała będzie z drippera, Chemex'a czy Aeropressu. Koniecznie warto jej spróbować także z French Pressa.

Opinie