Palarnia | Manufaktura Kawy |
Cena | 42.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Indonesia |
Region | Płaskowyż Ljen, Jawa Wschodnia |
Wysokość | 900-1500 metrów n.p.m. |
Odmiana | Usda, Typica |
Metoda obróbki | Washed &Amp; Sun Dried |
Punktacja Q | 82.0 |
Nuty smakowe | Assam, Czekolada, Marcepan, Mięta, Orzech, Rum |
Profil palenia | Omniroast |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 3 października 2022 |
Kawa pochodząca z płaskowyżu Ijen we wschodniej Jawie. Historia kawy w Indonezji rozpoczęła się w 1696 roku, kiedy holenderski gubernator w Malabar w Indiach wysłał sadzonki kawy arabica do holenderskiego gubernatora Batawii (obecnej Dżakarty). Pierwsze sadzonki nie przetrwały z powodu powodzi, ale kolejna dostawa w 1699 roku przyjęła się i zaczęła przynosić plony. Pierwszy eksport kawy został wysłany z Jawy do Europy w 1711 roku przez Holenderską Kampanię Wschodnioindyjską. Najlepsza kawa z Jawy pochodzi z pięciu dużych plantacji: Blawan, Jampit, Pancoer, Kayumas i Tugosari, których powierzchnia wynosi ponad 4000 ha. Kawa jest tam zbierana ręcznie, przetwarzana na mokro i suszona na słońcu. Cały proces jest bardzo podobny do tego opracowanego pierwotnie przez Holendrów. Java Blawan to doskonała arabika, wyróżniająca się nutami gorzkiej czekolady, orzecha pekan, marcepanu i assam.