search

Poranne Espresso 08

Poranne Espresso 08
Palarnia Coffee And Sons
Cena 39.0 zł
Ilość 250 g
Metoda obróbki Fully Washed
Punktacja Q 85.0
Nuty smakowe Brązowy Cukier, Hibiskus, Rum, Suszone Owoce
Profil palenia Omniroast
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 15 sierpnia 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Limitowana edycja Porannego Espresso 08 właśnie się skończyła! Już 1 września startujemy z całkiem nowymi ziarnami w ramach projektu Kawa miesiąca i obiecujemy, że Was nie zawiedziemy. Poranne Espresso 08 Kostaryka Amapola to kawa jakości speciality pozyskiwana z wyjątkową troską producenta oraz kontrolowanym procesem obróbki. W naparze uzyskacie espresso z bardzo krągłym i zbalansowanym body, w którym przede wszystkim wybijać się będą nuty suszonych owoców i brązowego cukru. W połączeniu z mlekiem kawa ta przypominać będzie słodką pralinę z owocowym wypełnieniem. Kawa miesiąca sierpnia „Kostaryka Amapola” bierze swoją nazwę od lokalnej rośliny - hibiskusa, tropikalnego kwiatu, który późnym latem maluje okolicę w żywych odcieniach czerwieni i różu. Poranne espresso 08 czyli Kostaryka Amapola to ziarna różnych odmian pochodzące od producentów, których uprawy zlokalizowane są w regionie San José (departament Tarrazu) na wysokości 1400 - 1500 m n.p.m. Duże wysokości i niskie temperatury czynią też kawę jeszcze bardziej wyjątkową, ponieważ dojrzewa powoli wysycając się smakiem. Przez serce Tarrazu (najsłynniejszy region uprawy kawowca w Kostaryce) przepływa rzeka Pirris, która nawadnia i odżywia glebę. Dojrzałe owoce zbierane są ręcznie przez rodziny rolników i oddawane do stacji mycia. Obróbka myta ujawnia w tej kawie wszystko to, co najlepsze w kawie z Kostaryki! Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r. Kawa Miesiąca jest to to projekt, w którym każdego 1 dnia miesiąca do naszego sklepu trafiają ziarna jakości speciality wypalone w małych, limitowanych ilościach. Co miesiąc nasz piec Gothot wypala te same ziarna pod dwie metody parzenia przelew i espresso. Wspólnie z nami bierz udział w comiesięcznej przygodzie odkrywania nowych smaków i aromatów ziaren kawy, pochodzących z różnych zakątków świata.

Opinie