Palarnia | Coffee And Sons |
Cena | 39.0 zł |
Ilość | 250 g |
Metoda obróbki | Fully Washed |
Punktacja Q | 85.0 |
Nuty smakowe | Brązowy Cukier, Hibiskus, Rum, Suszone Owoce |
Profil palenia | Omniroast |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 15 sierpnia 2023 |
Limitowana edycja Porannego Espresso 08 właśnie się skończyła! Już 1 września startujemy z całkiem nowymi ziarnami w ramach projektu Kawa miesiąca i obiecujemy, że Was nie zawiedziemy. Poranne Espresso 08 Kostaryka Amapola to kawa jakości speciality pozyskiwana z wyjątkową troską producenta oraz kontrolowanym procesem obróbki. W naparze uzyskacie espresso z bardzo krągłym i zbalansowanym body, w którym przede wszystkim wybijać się będą nuty suszonych owoców i brązowego cukru. W połączeniu z mlekiem kawa ta przypominać będzie słodką pralinę z owocowym wypełnieniem. Kawa miesiąca sierpnia „Kostaryka Amapola” bierze swoją nazwę od lokalnej rośliny - hibiskusa, tropikalnego kwiatu, który późnym latem maluje okolicę w żywych odcieniach czerwieni i różu. Poranne espresso 08 czyli Kostaryka Amapola to ziarna różnych odmian pochodzące od producentów, których uprawy zlokalizowane są w regionie San José (departament Tarrazu) na wysokości 1400 - 1500 m n.p.m. Duże wysokości i niskie temperatury czynią też kawę jeszcze bardziej wyjątkową, ponieważ dojrzewa powoli wysycając się smakiem. Przez serce Tarrazu (najsłynniejszy region uprawy kawowca w Kostaryce) przepływa rzeka Pirris, która nawadnia i odżywia glebę. Dojrzałe owoce zbierane są ręcznie przez rodziny rolników i oddawane do stacji mycia. Obróbka myta ujawnia w tej kawie wszystko to, co najlepsze w kawie z Kostaryki! Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania na rzemieślniczym piecu Gothot z 1958 r. Kawa Miesiąca jest to to projekt, w którym każdego 1 dnia miesiąca do naszego sklepu trafiają ziarna jakości speciality wypalone w małych, limitowanych ilościach. Co miesiąc nasz piec Gothot wypala te same ziarna pod dwie metody parzenia przelew i espresso. Wspólnie z nami bierz udział w comiesięcznej przygodzie odkrywania nowych smaków i aromatów ziaren kawy, pochodzących z różnych zakątków świata.