Palarnia | Good Coffee |
Cena | 58.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Etiopia |
Region | Chelbesa |
Wysokość | 2225 m |
Odmiana | Wolisho, Dega |
Metoda obróbki | Red Honey |
Nuty smakowe | Karmel |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 29 sierpnia 2023 |
UWAGA! OSTATNIE KILOGRAMY TEJ KAWY SĄ DOSTĘPNE WYŁĄCZNIE W WYPALE POD ESPRESSO/KAWIARKĘ. Pierwsza Etiopia ze świeżych zbiorów - mieszanka ziaren odmian Wolisho i Dega z obróbki red honey. W smaku mnóstwo owoców z miodem i melasą - jak dżem owocowy, do tego nieco cytrusów, karmelu i czekolady. Ziarna pochodzą z niewielkich upraw od rolników zamieszkujących okolice Worka Chelbesa. Region ten jest znany z gęstej, leśnej roślinności, która sprzyja uprawie arabiki. Rosną tu głównie odmiany Wolisho i Dega, rdzenne dla Yirgacheffe. Rolnicy po zebraniu owoców dostarczają je do lokalnej stacji obróbki, która oprócz obrabiania owoców tradycyjnie (na mokro i naturalnie) eksperymentuje i poddaje je też m.in. obrobce red honey, wciąż rzadko spotykanej w Etiopii. Owoce poddane obróbce red honey po zebraniu są przebierane i myte a następnie usuwa się z nich skórkę i część miąższu. Potem są - jak wszędzie w Afryce suszone na specjalnych platformach, najczęściej w pełnym słońcu.