search

Etiopia Danche

Etiopia Danche
Palarnia Good Coffee
Cena 58.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Etiopia
Region Chelbesa
Wysokość 2225 m
Odmiana Wolisho, Dega
Metoda obróbki Red Honey
Nuty smakowe Karmel
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 29 sierpnia 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

UWAGA! OSTATNIE KILOGRAMY TEJ KAWY SĄ DOSTĘPNE WYŁĄCZNIE W WYPALE POD ESPRESSO/KAWIARKĘ. Pierwsza Etiopia ze świeżych zbiorów - mieszanka ziaren odmian Wolisho i Dega z obróbki red honey. W smaku mnóstwo owoców z miodem i melasą - jak dżem owocowy, do tego nieco cytrusów, karmelu i czekolady. Ziarna pochodzą z niewielkich upraw od rolników zamieszkujących okolice Worka Chelbesa. Region ten jest znany z gęstej, leśnej roślinności, która sprzyja uprawie arabiki. Rosną tu głównie odmiany Wolisho i Dega, rdzenne dla Yirgacheffe. Rolnicy po zebraniu owoców dostarczają je do lokalnej stacji obróbki, która oprócz obrabiania owoców tradycyjnie (na mokro i naturalnie) eksperymentuje i poddaje je też m.in. obrobce red honey, wciąż rzadko spotykanej w Etiopii. Owoce poddane obróbce red honey po zebraniu są przebierane i myte a następnie usuwa się z nich skórkę i część miąższu. Potem są - jak wszędzie w Afryce suszone na specjalnych platformach, najczęściej w pełnym słońcu.

Opinie