Palarnia | Euro Cafe |
Cena | 30.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Tanzania |
Nuty smakowe | Ciemna Czekolada, Cytrusy, Czekolada, Jagody |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 6 października 2023 |
Pomimo tego, że Tanzania nie jest tak znana jak jej sąsiedzi, jest w rzeczywistości trzecim co do wielkości producentem kawy w Afryce Wschodniej, za Etiopią i Ugandą. W rzeczywistości od XIX wieku kawa jest jednym z najważniejszych produktów eksportowych tego kraju. Kawa jest uprawiana głównie na północy, na zboczach malowniczej góry Kilimandżaro, a na południu znajdują się regiony produkcyjne, takie jak Mbeya, Mbinga i Mbozi. Kawa ta była uprawiana wzdłuż zachodniego obszaru Kilimandżaro przez członków Lukani Losaa Amcos Youth Project. Jego celem jest ożywienie uprawy kawy w społeczności i zwiększenie wydajności. Od 2019 roku projekt zapewnia wsparcie poprzez sadzenie nowych sadzonek i usuwanie starych drzew w gospodarstwach rolnych, dostarczanie nawozów i pomoc techniczną. Jego wpływ z pewnością stał się bardziej widoczny w 2022 roku, gdy wolumen Lukani Losaa Amcos wzrósł w porównaniu z poprzednimi sezonami. Dzięki silnemu przywództwu, które zachęca rolników do skupienia się na jakości, wyniki okazały się pomyślne. Gdy wiśnie są czerwone i dojrzałe, plantatorzy kawy rozpoczynają zbiory – głównie od sierpnia do grudnia. Ta mieszanka odmian Bourbon i Kent jest pozbawiona miąższu, a następnie poddana fermentacji. Zmiany temperatury będą miały wpływ na czas trwania tego procesu. Na koniec kawa jest myta, a następnie suszona na podwyższonych stołach w ciepłym afrykańskim słońcu przez dziewięć do dziesięciu dni.