Palarnia | Hayb |
Cena | 55.0 zł |
Ilość | 250 g |
Nuty smakowe | Czekolada, Marcepan, Rum |
Profil palenia | Ciemny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 21 listopada 2023 |
Nawet się nie poznasz, że to Decaf To przy tej powinniśmy napisać, że to kolumbijski sen, bo po niej uśniesz bez trudu! Nareszcie! Nie musisz odmawiać sobie pysznego espresso z kawki speciality tylko ze względu na kofeinę. W ogóle nie musisz sobie odmawiać – wręcz przeciwnie, potwierdzaj i pij, nie spędzi Ci snu z powiek. Tak skupiliśmy się na tym, że nie ma kofeiny, że nie wspomnieliśmy o tym, że to przede wszystkim pyszna kawa. Eksplozja czekolady z marcepanem przechodząca w pomarańczowy dżem, to złożona kawka o głębokim smaku! No i przypominamy, bo pijąc na bank zapomnisz – to DECAF. Tak dobry, że zostaje z nami na stałe! A jeśli kiedyś zdarzyło Ci się zachodzić w głowę, jak „wyjmuje się” kofeinę z kawy, to z tej akurat tak: Sugarcane – jeden z najdelikatniejszych sposobów dekofeinizacji, jednocześnie szybki, ekologiczny i świetnie zachowujący smak kawy. Najpierw ziarno zostaje nawilżone, żeby zwiększyło swoją objętość i podatność na działanie substancji rozpuszczającej. Następnie ziarno obmywa się octanem etylu – naturalnym rozpuszczalnikiem występującym w owocach i warzywach. Pozyskuje się go także z trzciny cukrowej, stąd nazwa metody. Octan etylu łączy się z kwasami chlorogenowymi w kofeinie i wypłukuje ją z ziarna. Następnie ziarna suszy się, do uzyskania pierwotnej wilgotności. Ta metoda uważana jest za jedną z delikatniejszych, bardziej ekologicznych i najlepiej zachowujących walory smakowe kawy. To teraz możesz częstować się do woli!