Palarnia | Świeżopalona |
Cena | 129.0 zł |
Ilość | 1000 g |
Kraj pochodzenia | Kolumbia |
Region | Quindío |
Wysokość | 1200-1800 m n.p.m. |
Odmiana | Caturra I Castillo-Colombia |
Metoda obróbki | Washed |
Punktacja Q | 85.0 |
Nuty smakowe | Ciasteczka, Czerwone Jabłko, Herbatnik, Jabłko, Kakao, Karmel, Mięta, Rooibos, Wanilia |
Profil palenia | Omniroast |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 18 sierpnia 2023 |
Kolumbijskie kawy, w tym Colombia Supremo Don Pablo Quindio zaliczane są do światowej czołówki, głównie za sprawą idealnych warunków klimatycznych i geograficznych. Pierwsze uprawy miały miejsce na niewielkich domowych plantacjach, a obecnie uprawa kawowca jest jedną z głównych gałęzi gospodarki tego kraju. Region Quindío z którego pochodzi nasza kawa znajduje się w środkowo-zachodniej części kraju, przeciętej pasmem Andów. Ten górzysty krajobraz porastają tropikalne lasy deszczowe i bambusowe lasy Guadua. Żyzność ziemi podnosi gleba wulkaniczna. Warto wiedzieć, że kawowcem obsadzonych jest około 23 000 hektarów Quindío. Najpopularniejszą metodą obróbki ziaren w całej Kolumbii jest metoda mokra - washed, z fermentacją trwającą od 12 do 36 godzin i suszeniem ziaren na patio lub tzw. łóżkach afrykańskich. Warto też dodać, że region Quindío został wybrany przez UNESCO jako "światowe dziedzictwo krajobrazu, kultury i kawy". Zalewamy na raz, mieszamy. Czekamy 1 minutę i przeciskamy w granicach 15 sekund. W kawie Colombia Don Pablo Quindío Supremo znajdziesz mieszankę owocowych smaków z przewodnią nutą czerwonego jabłuszka, do tego aromaty waniliowe, karmelowa i słodkie, porównywane z zapachem ciasteczek. To mieszkanka, która pobije Twoje kubki smakowe! Bardzo słodka, gładka z wyraźnymi retromaślanymi nutami słodkich jabłek, aftertaste soczysty ale krótki- maślany Najlepszy smak z kawy Kolumbia Don Pablo Quindío Supremo wydobędą metody ciśnieniowe, takie jak ekspres, kawiarka. Jednak kawa będzie także smakować w Aeropressie czy French Pressie.