search

Etiopia Buku

Etiopia Buku
Palarnia Good Coffee
Cena 50.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Etiopia
Region Buku, Guji
Odmiana Heirloom
Metoda obróbki Naturalna
Nuty smakowe Cytrusy, Granat, Jagody, Kakao, Owoce Leśne
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 19 września 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Mnóstwo owoców w jednej kawie z Etiopii :-) Czego tu nie ma: brzoskwinie, owoce leśne (szczególnie mocno czuć jagody), granat, grejpfrut (plus inne cytrusy) i sporo kakao. Solidne ziarna z Guji. Ziarna pochodzą od mieszkańców wsi Buku, którzy uprawiają arabikę na polach położonych wysoko: między 1900 a 2250 metrów. Dojrzałe owoce dostarczają do stacji obróbki w Buku. Tam owoce są przebierane, myte i trafiają na platformy do suszenia. Doskonale pewnie wiecie już, że obróbka naturalna polega na tym, że owoce suszy się w całości na słońcu lub pod lekkim przykryciem i bardzo często obraca, by schły równomiernie. Potem z owoców usuwa się mechanicznie suchy miąższ, znów przebiera i leżakuje w workach zanim trafią do docelowych próżniowych opakowań i na eksport. Miejscowa rodzinna firma, która prowadzi stację obróbki i kupuje od rolników owoce, inwestuje część swych zysków w lokalne przedsięwzięcia. Firma ta ma na swym koncie budowę przychodni, szkoły podstawowej i wielu studni, które zapewniają pitną wodę dla mieszkańców. A w kontekście kawy firma inwestuje w edukację rolników, dostarcza im sadzonki i narzędzia.

Opinie