Palarnia | Good Coffee |
Cena | 50.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Etiopia |
Region | Buku, Guji |
Odmiana | Heirloom |
Metoda obróbki | Naturalna |
Nuty smakowe | Cytrusy, Granat, Jagody, Kakao, Owoce Leśne |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 19 września 2023 |
Mnóstwo owoców w jednej kawie z Etiopii :-) Czego tu nie ma: brzoskwinie, owoce leśne (szczególnie mocno czuć jagody), granat, grejpfrut (plus inne cytrusy) i sporo kakao. Solidne ziarna z Guji. Ziarna pochodzą od mieszkańców wsi Buku, którzy uprawiają arabikę na polach położonych wysoko: między 1900 a 2250 metrów. Dojrzałe owoce dostarczają do stacji obróbki w Buku. Tam owoce są przebierane, myte i trafiają na platformy do suszenia. Doskonale pewnie wiecie już, że obróbka naturalna polega na tym, że owoce suszy się w całości na słońcu lub pod lekkim przykryciem i bardzo często obraca, by schły równomiernie. Potem z owoców usuwa się mechanicznie suchy miąższ, znów przebiera i leżakuje w workach zanim trafią do docelowych próżniowych opakowań i na eksport. Miejscowa rodzinna firma, która prowadzi stację obróbki i kupuje od rolników owoce, inwestuje część swych zysków w lokalne przedsięwzięcia. Firma ta ma na swym koncie budowę przychodni, szkoły podstawowej i wielu studni, które zapewniają pitną wodę dla mieszkańców. A w kontekście kawy firma inwestuje w edukację rolników, dostarcza im sadzonki i narzędzia.