search

Jawa Agropuro - NOWOŚĆ

Jawa Agropuro - NOWOŚĆ
Palarnia Good Coffee
Cena 50.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Jawa
Region Situbondo, Tlogosari
Wysokość 1200 - 1400 m
Odmiana Lini S795, Kartika
Metoda obróbki Naturalna (Anaerobic)
Nuty smakowe Czarna Herbata, Herbata, Owoce Tropikalne, Papaja, Tytoń
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 23 sierpnia 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Ekhm, ekhm, kolejna kawa z Indonezji :). Tym razem z Jawy, z pól położonych na wschodzie wyspy, u podnóży góry Argopuro. Smaku słodka papaja i inne owoce tropikalne, trochę truskawek i równoważąca owocowe nuty czarna herbata. Producentem tej pysznej kawy jest Argopuro Mountain Coffee Farm. Firma ma bardzo ciekawą historię, bo powstała by ugasić konflikt między mieszkańcami uprawiającymi arabikę i tymi, którzy uprawiają tytoń. Spór zaczął się w latch 2012-2013 i dało się go zażegnać dopiero po interwencji państwa, które postanowiło, że na wyzej położonych polach będzie uprawiana arabika, a na tych niższych tytoń. Decyzja stopniowo zyskiwała coraz większą akceptację mieszkańców i coraz więcej z nich zaczęło się zajmować kawą. Rolnicy należący do Argopuro Mountain Coffee Farm prowadzą uprawy organiczne, nie używają pestycydów, a wszystkie prace - takie jak przycinanie krzewów, czy pielenie - wykonują ręcznie. Fantastyczne jest to, że krzewy kawowca rozną tu w cieniu drzew, głównie dzikich, leśnych. Ale nie wszystko tu wygląda idealnie. Ogromnym wyzwaniem dla rolników są intensywne opady przypadające akurat na czas zbiorów i obróbki (wyobraźcie sobie, że suszenie owoców w takich warunkach to jak suszenie prania w wilgotnej, deszczowej aurze). Kolejnym problemem jest nieregularne kwitnienie krzewów (spowodowane bardzo zmiennymi opadami) i silne wiatry, które nieraz pokładają krzewy na ziemi. Aż trudno uwierzyć, że w takich warunkach można wyprodukować tak dobrą kawę. Nasze ziarna po zebraniu i sortowaniu były umieszczone w pojemnikach, gdzie przez 36 godzin były poddane fermentacji aż do osiągnięcia pożądanego poziomu pH. Potem, na 3 dni trafiły na płachty zrobione z materiału po spadochronach, a 4-go dnia przeniesiono je na platformy do suszenia, które trwało 23 dni. Mamy nadzieję, że będziecie zadowoleni z efektów. UWAGA: ze względu na specyfikę tej kawy wypalamy ją tylko do metod przelewowych.

Opinie