Palarnia | Good Coffee |
Cena | 50.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Jawa |
Region | Situbondo, Tlogosari |
Wysokość | 1200 - 1400 m |
Odmiana | Lini S795, Kartika |
Metoda obróbki | Naturalna (Anaerobic) |
Nuty smakowe | Czarna Herbata, Herbata, Owoce Tropikalne, Papaja, Tytoń |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 23 sierpnia 2023 |
Ekhm, ekhm, kolejna kawa z Indonezji :). Tym razem z Jawy, z pól położonych na wschodzie wyspy, u podnóży góry Argopuro. Smaku słodka papaja i inne owoce tropikalne, trochę truskawek i równoważąca owocowe nuty czarna herbata. Producentem tej pysznej kawy jest Argopuro Mountain Coffee Farm. Firma ma bardzo ciekawą historię, bo powstała by ugasić konflikt między mieszkańcami uprawiającymi arabikę i tymi, którzy uprawiają tytoń. Spór zaczął się w latch 2012-2013 i dało się go zażegnać dopiero po interwencji państwa, które postanowiło, że na wyzej położonych polach będzie uprawiana arabika, a na tych niższych tytoń. Decyzja stopniowo zyskiwała coraz większą akceptację mieszkańców i coraz więcej z nich zaczęło się zajmować kawą. Rolnicy należący do Argopuro Mountain Coffee Farm prowadzą uprawy organiczne, nie używają pestycydów, a wszystkie prace - takie jak przycinanie krzewów, czy pielenie - wykonują ręcznie. Fantastyczne jest to, że krzewy kawowca rozną tu w cieniu drzew, głównie dzikich, leśnych. Ale nie wszystko tu wygląda idealnie. Ogromnym wyzwaniem dla rolników są intensywne opady przypadające akurat na czas zbiorów i obróbki (wyobraźcie sobie, że suszenie owoców w takich warunkach to jak suszenie prania w wilgotnej, deszczowej aurze). Kolejnym problemem jest nieregularne kwitnienie krzewów (spowodowane bardzo zmiennymi opadami) i silne wiatry, które nieraz pokładają krzewy na ziemi. Aż trudno uwierzyć, że w takich warunkach można wyprodukować tak dobrą kawę. Nasze ziarna po zebraniu i sortowaniu były umieszczone w pojemnikach, gdzie przez 36 godzin były poddane fermentacji aż do osiągnięcia pożądanego poziomu pH. Potem, na 3 dni trafiły na płachty zrobione z materiału po spadochronach, a 4-go dnia przeniesiono je na platformy do suszenia, które trwało 23 dni. Mamy nadzieję, że będziecie zadowoleni z efektów. UWAGA: ze względu na specyfikę tej kawy wypalamy ją tylko do metod przelewowych.