Palarnia | Euro Cafe |
Cena | 39.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Etiopia |
Nuty smakowe | Ananas, Kwiaty, Owoce Leśne, Rum |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 25 października 2023 |
Stacja Hafursa Haru zlokalizowana jest w pobliżu miejscowości Yirgacheffe, niedaleko granicy ze strefą Oromia. Sam obszar zamieszkuje nieco ponad 195 tys. osób, z czego jedynie 8% to mieszkańcy miast. Na stacji znajduje się 12 standaryzowanych zbiorników fermentacyjnych oraz ponad 160 łóżek suszarniczych. Pozwala to na szybką realizację zamówień przy jednoczesnym zachowaniu identyfikowalności partii, co staje się coraz bardziej częścią przetwarzania w Etiopii w miarę otwierania się handlu. Same odmiany są często określane jako dziedzictwo, jednak wysoka różnorodność genetyczna oznacza, że to, co jest dziedzictwem na jednym obszarze, nie gwarantuje tych samych cech, co dziedzictwo z innego regionu. Odmiana Kumie (kurume, kudhume) jest często określana jako Yirgacheffe i jest to kawa o dość małych ziarenkach, podczas gdy Dega jest bardziej rozpowszechniona, a Wolisho jest typowe dla wyżyn. Kawa jest dostarczana do młyna przez wielu drobnych rolników mieszkających lokalnie. Wiśnie są zbierane ręcznie w celu uniknięcia wszelkich zauważalnych wad.