Palarnia | Manufaktura Kawy |
Cena | 47.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Dr Konga |
Region | Kiwu Północne, Kiwu Południowe |
Wysokość | 1460-2000 metrów n.p.m. |
Odmiana | Blue Mountain, Bourbon, Caturra, Catuai, Kabare 2 |
Metoda obróbki | Washed |
Punktacja Q | 86.0 |
Nuty smakowe | Czekolada, Fistaszki, Migdał, Mleczna Czekolada, Owoce Pestkowe |
Profil palenia | Omniroast |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 30 sierpnia 2022 |
Kawa pochodząca z prowincji Północnego i Południowego Kiwu w Demokratycznej Republice Konga. Uprawiana jest na wysokości 1460-2000 m n.p.m. przez drobnych rolników zrzeszonych w SOPACDI (Solidarité Paysanne pour la Promotion des Actions Café et Development Intégral) – organizacji skupiającej ponad 5600 drobnych producentów, wśród których 20% stanowią kobiety. SOPACDI założył Joachim Munganga, który odnowił jeden z młynów, zapewniając możliwość sprzedaży kawy okolicznym rolnikom. Zanim się tego podjął nie mieli oni środków, aby przetransportować ją na targi. Członkowie spółdzielni pochodzą z różnych grup etnicznych, a wiele z kobiet to wdowy. Producenci zrzeszeni w SOPACDI dostarczają swoją kawę w postaci wisienek. Następnie jest ona sortowana i dzielona na partie w zależności od dnia.