Palarnia | Euro Cafe |
Cena | 39.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Etiopia |
Nuty smakowe | Owoce Tropikalne |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 6 października 2023 |
Muluemebet Emiru, była pierwszą kobietą pilotem w Afryce, a po otrzymaniu ziemi uprawnej za swoje zasługi w czasie II wojny światowej, uruchomiłą uprawę kawy na tej ziemi. Najpopularniejszą metodą zarządzania prywatną stacją obróbki kawy w Etiopii jest po prostu skup owoców od okolicznych rolników i na tym koniec współpracy. W Hambella i za pośrednictwem partnerów w Dimtu Coffee, rolnicy muszą uczestniczyć w kompleksowej rejestracji i szkoleniach, w tym mapowaniu farmy każdego rolnika oraz szkoleniu w zakresie agronomii i przetwórstwa. Dzięki temu programowi rolnicy korzystają z wyższych cen płaconych za wyższą jakość surowca, finansowania przed zbiorami oraz dystrybucji sadzonek i worków z kawą do transportu. Fakt, że zarówno myte, jak i naturalne obróbki z tej stacji konsekwentnie osiągają wysoki poziom, jest wynikiem programu zarządzania jakością wprowadzonego w celu wyróżnienia się we wszystkich obszarach produkcji i identyfikowalności. Gospodarstwo i jego działalność są certyfikowane jako ekologiczne. Podczas pierwszego sezonu zbiorów Hambeli, w sezonie 2013/14, produkowano tylko naturalne przetworzone kawy. W sezonie 2014/15 po raz pierwszy wyprodukowano również myte kawy. Gospodarstwo jest prowadzone, a kawa jest przetwarzana przez METAD, rodzinną firmę trzeciej generacji, która dąży do zapewnienia przejrzystości we wszystkich aspektach swojej działalności oraz do odpowiedzialności etycznej, ekologicznej i społecznej. METAD jest obecnie kierowany przez Amana Adinew, który był również jednym z założycieli i dyrektorem ds. Wymiany towarowej w Etiopii (ECX). Zatrudnia 28 stałych pracowników i 700 pracowników sezonowych - z których 70% lub więcej stanowią kobiety - i współpracuje z USAID, aby zapewnić ponad 700 rolnikom „hodowcom zewnętrznym” szkolenia z najlepszych praktyk w zakresie uprawy, zbioru i sprzedaży kawy. METAD jest obecnie właścicielem i operatorem pierwszego i jedynego prywatnego, najnowocześniejszego, certyfikowanego przez SCAA laboratorium kontroli jakości kawy na kontynencie. Laboratorium służy do szkolenia krajowych i międzynarodowych profesjonalistów zajmujących się kawą.