Palarnia | Euro Cafe |
Cena | 30.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Kolumbia |
Region | Huila |
Odmiana | Caturra, Typica |
Metoda obróbki | Myta |
Nuty smakowe | Karmel, Mleczna Czekolada, Żółte Owoce |
Dostępność | Dostępna |
Kawa uprawiana na zboczach Andów w regionie Huila. Kolumbia leży blisko równika, dzięki czemu można uprawiać kawę na dużych wysokościach (do 2000 m n.p.m.), mając jednocześnie wystarczającą ilość światła słonecznego. Zbiory mogą zatem odbywać się niemal przez cały rok. Wulkaniczne pochodzenie gleby również przyczynia się do dobrych zbiorów. Kawa kolumbijska słynie z pełnego czekoladowego smaku z przyjemną kwasowością, dzięki czemu jest popularna na całym świecie. Uprawia się ją w małych gospodarstwach i przetwarza się najczęściej tzw. metodą mokrą.