Palarnia | Euro Cafe |
Cena | 45.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Kolumbia |
Nuty smakowe | Czerwona Porzeczka, Porzeczka, Truskawka |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 5 listopada 2023 |
Kawa została wyprodukowana przez Jorje Duarte na jego farmie we wspólnocie Gallardo na terenie gminy Suaza, Huila – największego regionu produkującego kawę w Kolumbii. Region Huila leży w pobliżu najwyższego wulkanu w Kolumbii – Nevado del Huila. Górzysty teren zapewnia żyzne gleby wulkaniczne i duże wysokości, na których występują duże wahania temperatur w ciągu dnia i nocy. To spowalnia dojrzewanie wiśni, dając bardzo słodką i intensywną kawę. Dzięki temu Huila słynie z jakości swojej kawy na całym świecie. Większość gospodarstw w regionie to gospodarstwa małe, ok. 1-3 ha. Posiadają własne zaplecze przetwórcze, młyny w których kawa jest rozcierana, fermentowana i myta, i przestrzeń do suszenia kaw. W gospodarstwie kawa jest selektywnie zbierana ręcznie, sortowana i podawana flotacji w celu usunięcia mniej gęstych ziaren. Następnie wiśnie umieszcza się na podwyższonych grządkach do suszenia przez około 15-21 dni, w zależności od pogody. W tym czasie są one stale obracane w ciągu dnia, aby zapewnić równomierne suszenie. Po wysuszeniu do optymalnej wilgotności (10-12%) wiśnie kierowane są do młynów w celu oddzielenia ziaren od reszty suszu. Jorje Duarte regularnie uczęstniczy a jego kawy wygrywają w konkursach Cup of Excellence.