search

Etiopia Yirgacheffe Aricha

Etiopia Yirgacheffe Aricha
Palarnia Coffee And Sons
Cena 55.0 zł
Ilość 250 g
Metoda obróbki Fully Washed
Punktacja Q 87.0
Nuty smakowe Bergamotka, Cytrusy, Herbata, Rum
Profil palenia Omniroast
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 18 października 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Kawa pochodząca z Etiopii z regionu Yirgacheffe Aricha cechuje się delikatnym profilem smakowym o wyraźnym akcencie bergamotki, cytrusów oraz czarnej herbaty . Ziarna pochodzą z jednego z najbardziej prestiżowych regionów, są uwielbiane przez miłośników kawy na całym świecie. Etiopia Aricha z pewnością nie zawiedzie wymagających koneserów ani tych, którzy poszukują wyjątkowej jakości. Yirgacheffe to dzielnica na południu Region Sidamo w Etiopii, który uznawany jest za miejsce narodzin kawy. Wyjątkową jakość kaw zawdzięczamy głównie różnorodności genetycznej odmian drzewek kawowych. One przekładają się na różnice w smaku nawet w miejscach o podobnych warunkach klimatycznych. Wyraźne pory mokre i suche stwarzają doskonałe warunku do przetwarzania kawy. Aricha jest to stacja mycia zlokalizowana na wysokości ponad 1925 m n.p.m., do której trafiają dojrzałe wiśnie kawowe. Owoce pochodzą od ponad 300 rolników zlokalizowanych w okolicy. Rolnicy selektywnie zbierają owoce i dostarczają je do stacji mycia 1925 m n.p.m. Przy przyjęciu pracownicy ręcznie sortują wiśnie, aby usunąć wszelkie uszkodzone, niedojrzałe lub przejrzałe owoce. Kolejnym krokiem jest rozcieranie wiśni kawowych na miazgę i fermentowanie przez 36 do 48 godzin w 12 szczelnie zamkniętych beczkach. Po przeprowadzonej fermentacji pergamin myty jest w czystej wodzie i układany na podwyższonych łóżkach znajdujących się w stacji. Podczas procesu suszenia, które trwa 18 dni wiśnie są często grabione, aby proces zachodził równomiernie. Każde łóżko oznaczone jest kodem, który ułatwia śledzenie i identyfikację statusu przetwarzania. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania. Sugerujemy używanie wody Żywiecki Kryształ ( Suma oznaczonych składników mineralnych ok. 76,63 mg/l.)

Opinie