Palarnia | Coffee And Sons |
Cena | 55.0 zł |
Ilość | 250 g |
Metoda obróbki | Natural |
Punktacja Q | 87.0 |
Nuty smakowe | Jagody, Karmel, Rum |
Profil palenia | Omniroast |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 11 października 2023 |
W filiżance odnajdziemy smaki słodkich jagód, truskawek i karmelu z delikatną nutą czekolady. Kawa jest orzeźwiająco owocowa z bardzo przyjemnym słodkim finishem. Yirgacheffe to dzielnica na południu Region Sidamo w Etiopii, który uznawany jest za miejsce narodzin kawy. Wyjątkową jakość kaw zawdzięczamy głównie różnorodności genetycznej odmian drzewek kawowych. One przekładają się na różnice w smaku nawet w miejscach o podobnych warunkach klimatycznych. Stacja mycia Idido, do której trafiają dojrzałe wiśnie kawowe znajduje się na wysokości ponad 1960 m n.p.m. Wyraźne pory mokre i suche stwarzają doskonałe warunku do przetwarzania kawy. Rolnicy selektywnie zbierają owoce i dostarczają je do stacji mycia. Przy przyjęciu pracownicy ręcznie sortują wiśnie, aby usunąć wszelkie uszkodzone, niedojrzałe lub przejrzałe owoce. Dzięki temu otrzymujemy kawę tylko doskonałej jakości Grade 1 co jest rzadkością w przypadku naturalnej kawy z Etiopii Następnie posegregowane wiśnie umieszczane są na podniesionych łóżkach do suszenia a pracownicy często je grabią, aby suszenie przebiegało równomiernie. Wiśnie kawowe potrzebują od 16 do 21 dni do uzyskania odpowiedniego stopnia wysuszenia. Rezultatem całej tej staranności jest kawa o nieskazitelnie czystym i słodkim owocowym smaku i aromacie. Nasza kawa nie jest aromatyzowana, a charakterystyczny gładki i słodki smak, głęboki aromat, oraz posmak jaki nam towarzyszy podczas picia, pochodzi ze specyfiki ziaren, a także procesu wypalania. Sugerujemy używanie wody Żywiecki Kryształ ( Suma oznaczonych składników mineralnych ok. 76,63 mg/l.)