| Palarnia | Good Coffee |
| Cena | 53.0 zł |
| Ilość | 250 g |
| Kraj pochodzenia | Etiopia |
| Region | Odako, Sidamo |
| Wysokość | 2000 - 2200 m |
| Odmiana | Heirloom |
| Metoda obróbki | Naturalna |
| Nuty smakowe | Daktyl, Rum |
| Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 21 listopada 2023 |
Klasyczne etiopskie ziarna z obróbki naturalnej. Są pełne intensywnych owocowych nut: truskawek, cytrusów i owoców tropikalnych. Mają też dużo daktylowo-figowo-czekoladowej słodyczy. Kawa jest intensywna, gęsta, ma długi posmak. Owoce tej arabiki były uprawiane przez ponad 600 rolników z okolic osady Odako nazwanej tak od drzewa, pod którym mieszkańcy spotykają się by omawiać lokalne sprawy i rozstrzygać sporne kwestie. Po zebraniu owoce trafiły do stacji obróbki Daye Bensa we wsi Shantawene. Tam po umyciu i przebraniu umieszczono je na platformach do suszenia. Suszenie trwało ok. 2 tygodnie i owoce przez cały ten czas były przewracane co 15 minut (!), chodziło o to, by proces przebiegał jak najbardziej równomiernie i jakość ziaren była jak najwyższa. Warto tu dodać, że Daye Bensa wynagradza dodatkowo pracowników odpowiedzialnych za wysoką jakość obróbki. Na koniec dodamy, że podróż Wojtka, naszego roastera, do Etiopii w lutym tego roku opisaliśmy tu