search

Etiopia Odako

Etiopia Odako
Palarnia Good Coffee
Cena 53.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Etiopia
Region Odako, Sidamo
Wysokość 2000 - 2200 m
Odmiana Heirloom
Metoda obróbki Naturalna
Nuty smakowe Daktyl, Rum
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 21 listopada 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Klasyczne etiopskie ziarna z obróbki naturalnej. Są pełne intensywnych owocowych nut: truskawek, cytrusów i owoców tropikalnych. Mają też dużo daktylowo-figowo-czekoladowej słodyczy. Kawa jest intensywna, gęsta, ma długi posmak. Owoce tej arabiki były uprawiane przez ponad 600 rolników z okolic osady Odako nazwanej tak od drzewa, pod którym mieszkańcy spotykają się by omawiać lokalne sprawy i rozstrzygać sporne kwestie. Po zebraniu owoce trafiły do stacji obróbki Daye Bensa we wsi Shantawene. Tam po umyciu i przebraniu umieszczono je na platformach do suszenia. Suszenie trwało ok. 2 tygodnie i owoce przez cały ten czas były przewracane co 15 minut (!), chodziło o to, by proces przebiegał jak najbardziej równomiernie i jakość ziaren była jak najwyższa. Warto tu dodać, że Daye Bensa wynagradza dodatkowo pracowników odpowiedzialnych za wysoką jakość obróbki. Na koniec dodamy, że podróż Wojtka, naszego roastera, do Etiopii w lutym tego roku opisaliśmy tu

Opinie