Palarnia | Euro Cafe |
Cena | 35.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Rwanda |
Nuty smakowe | Herbata |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 27 października 2023 |
Kawa jest zbierana i dostarczana do stacji obróbki Kinini ( zbudowanej w maju 2016 r.), gdzie za pomocą mechanicznego urządzenia usuwa się miąższ z ziaren a pote podaje fermentacji od 5 do 20 godzin, w zależności od decyzji Kawa jest następnie suszona na słońcu średnio przez 15 dni, w zależności od intensywności słońca. Kawę do stacji dostarcza 633 rolników z obszarów które doskonałe nadają się do produkcji i z tego powodu często wygrywają w konkursach Cup of Excellence. W 2012 r. 38 z 252 hektarów obsadzono 139 sadzonkami Bourbon Mayaguez, 2000–2500 sadzonek na każdy hektar. Łącznie prawie pół miliona nowych drzew, które teraz są uprawiane. Sama odmiana najprawdopodobniej pochodzi z wyspy Reunion (to samo miejsce, w którym po raz pierwszy odnotowano oryginalną mutację Bourbon), wraz z Jacksonem, który jest również powszechnie spotykany w Rwandzie, oraz mutacją Bourbon. Trzecia powszechnie spotykana odmiana, Bourbon Mayaguez 71, prawdopodobnie pochodzi z Etiopii.