search

Competition Coffee #008/2023: Colombia Monteblanco Geisha

Competition Coffee #008/2023: Colombia Monteblanco Geisha
Palarnia Hayb
Cena 89.0 zł
Ilość 200 g
Nuty smakowe Czekolada, Pieprz, Rum
Profil palenia Jasny
Dostępność Niedostępna
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Nie, że do cold brew, chociaż przelej, jak chcesz – ale weź oddech, bo tu trzeba studzić emocje. Po pierwsze – to kawa tak dobra, że można przepaść. Po drugie – jak niby potraktować ziarna z tak odjechanego procesu, jakim jest fermentacja na zimno? To ziołowa miłość od pierwszego siorbnięcia. Monteblanco to znana kolumbijska farma – nie bez powodu, chwała im za to, co robią. Cold fermentation washed to ciekawa obróbka, która podkręca nam tutaj smak. A jest co podkręcać: podkręcony zielnik, lekkie owoce. Bardzo szlachetny smak, ale co tu się dziwić, w końcu to geisha. Co z tą zimną fermentacją? Od 2015 roku Rodrigo i jego zespół pilotowali nową technikę przetwarzania zwaną zimną fermentacją. Wydłużenie procesu fermentacyjnego zaowocowało (sic!) bardziej złożonymi smakami. Z pestek usuwa miąższ i natychmiast umieszcza się je w workach GrainPro i przenosi do chłodni, gdzie temperatura jest regulowana w zakresie 10-13 stopni Celsjusza przez 76 godzin. Po tej długotrwałej fermentacji kawa jest całkowicie myta i przekazywana do etapu suszenia, gdzie spędza trzy dni na oku suszarki słonecznej, a następnie umieszczana jest na podwyższonych łóżkach w cieniu, gdzie dalej suszy się przez 23-25 ​​dni. Podbija nam to słodycz i wydaje mi się, że dodaje takiej aksamitnej tekstury. To jest niezła jazda! I to nie tylko dla geeków od szalonych metod. Smakowo ta kawka jest totalnie intrygująca i po prostu nie można jej pominąć!

Opinie