search

Kenia Nyeri Kagumo-ini AA

Kenia Nyeri Kagumo-ini AA
Palarnia Mastro Antonio
Cena 53.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Kenia
Nuty smakowe Banan, Mięta, Rum
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 21 listopada 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Region: Nyeri, południowo-zachodnie zbocza Mount Kenya Producent: wielu drobnych rolników z Mugaga FCS Wysokość upraw: 1700-1800m n.p.m. Odmiana: SL28/SL34/Ruiru11, rozmiar AA Proces obróbki: mokra w Kagumo-ini Factory Proces palenia: jasny do metod przelewowych Profil sensoryczny: intensywne aromaty czerwonych owoców, żywa kwaskowatość, słodycz Bardzo duże ziarna ze stacji Kagumo-ini, z upraw należących do Mugaga Farmers Cooperative Society w regionie Nyeri. Spółdzielnia Mugaga Farmers zrzesza około 1100 rolników, uprawiających kawę na niewielkich poletkach razem z herbatą, kukurydzą, fasolą, bananami, warzywami, w cieniu drzew eukaliptusowych i macadamia. Razem ziemie te mają około 220ha. Takich kooperatyw jest w Kenii kilkaset. Kagumo-ini pojawia się w naszej palarni nie po raz pierwszy — niegdyś, na początku naszej historii, paliliśmy ziarna AB do espresso. Ktoś z was pamięta? Położony na południowy-zachód od Mount Kenya region Nyeri od dawna słynie z doskonałej kawy. Jest to zasługą środowiska: duża wysokość 1200-2300m n.p.m., odpowiednie opady, młoda i żyzna wulkaniczna gleba. Rolnicy i pracownicy zajmujący się obróbką zbiorów doskonale wiedzą jak przygotować najbardziej ekscytujące, owocowo wibrujące kawy świata. W stacjach mycia, takich jak Kagumo-ini, zebrane kawowe wiśnie są sortowane, a ziarna po usunięciu miąższu poddaje się fermentacji. Fermentacja trwa całą noc i kończy się dokładnym płukaniem w strugach wody. Zamknięte w pergaminowej osłonce ziarna układa się na specjalnych platformach i suszy na słońcu tak, by proces suszenia był równomierny i efektywny. Wysuszone ziarna dostarczane są potem do suchych młynów, gdzie dokonuje się usunięcia pergaminu i ponownej segregacji. Przyjemna, słynna, słodycz i kwaskowatość, dominują aromaty świeżych owoców: czarnych i czerwonych porzeczek, malin oraz cytrusów. Na niniejsze ziarna składają się słynne odmiany kenijskie: SL28/SL34 oraz Ruiru11.

Opinie