Palarnia | Mastro Antonio |
Cena | 55.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Kenia |
Nuty smakowe | Mięta, Rum |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 21 listopada 2023 |
Region: Kirinyaga, Central Province Stacja obróbki: Gicherori Washing Station Plantacja: wiele małych upraw należących do drobnych rolników zrzeszonych w spółdzielni Kibugu Farmers Cooperative Society Wysokość upraw: 1600-1800m n.p.m. Metoda obróbki: mokra (fully washed) Odmiana: SL28, SL34, Ruiru 11, jakość AA Profil: palenie jasne, wyraźne aromaty czerwonych owoców; duża słodycz... Doskonała kawa z Kenii, z regionu Kirinyaga, ze stacji mycia Gicherori. Stacja należy do Spółdzielni Kibugu, zrzeszającej nieco ponad tysiąc rolników. Ich uprawy leżą na wysokości ponad 1600m n.p.m., na zboczach Mount Kenya. Wszystko wokół sprzyja uprawom wspaniałej kawy — wulkaniczne gleby, słońce, temperatury i opady. Spółdzielnia współpracuje z organizacją Coffee Management Services, jej członkowie uczestniczą w programach edukacyjnych na temat dobrych praktyk rolniczych. Ceny plonów przygotowanych przez spółdzielnię są z góry ustalone, a same plony są opłacone z góry. Dzięki temu łatwiej jest zarządzać stacją i wesprzeć jej członków. Dzięki temu też jakość kawy może być coraz lepsza. Kenia Gicherori jak każda z naszych Kenii jest bardzo ekscytująca, pełna aromatów czerwonych owoców. Jej wyjątkowym walorem jest przyjemna kwaskowatość i ogromna "słodycz".