Palarnia | Good Coffee |
Cena | 65.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Kolumbia |
Region | Bruselas, Huila |
Wysokość | 1610 - 1960 m |
Odmiana | Aji |
Metoda obróbki | Myta |
Nuty smakowe | Kiwi, Melon, Owoce Tropikalne, Pieprz, Rum |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 21 listopada 2023 |
Jedna z najrzadziej dostępnych odmian od teraz u nas :-) Aji to odmiana, której pochodzenie nie jest do końca pewne, uważano jeszcze niedawno, że to pochodna Bourbona, ostatnio podejrzewa się ją o korzenie etiopskie. I to by miało sens, bo w smaku ta kawa jest jak najlepsza myta Etiopia: czysta, intensywna i słodka. Jest bardzo złożona, jest w niej dosłownie wszystko, od moreli, brzoskwinii i nektarynek, przez czereśnie, truskawki, maliny, kiwi i melona po pomarańcze, grejpfruty i owoce tropikalne. Producentem jest Javier Alvear, który "siedzi w kawie" od dzieciństwa. Jego dziadkowie i rodzice zawsze mieszkali w Bruselas i trudnili się zbieraniem owoców arabiki. Javierowi wymagająca, mozolna praca zbieracza szybko się znudziła. O wiele ciekawsze wydało mu się bycie producentem, uprawa i obróbka. Tajników uprawy i obróbki nauczył się sam podróżując do różnych regionów kraju. Zarabiał jednocześnie na to by na farmie gdzie dorastał zasadzić własne krzewy. Przekonał brata i ojca, by się do niego przyłączyli i zaczęli od robusty. Szybko się jednak okazało, że nie był to zbyt opłacalny krok więc zainteresowanli się kawą wysokiej jakości. I tak z robusty przesiedli się na arabikę Pink Bourbon, która przyniosła im duże zbiory i oczekiwane zarobki. Po 3 latach sąsiad Javiera powiedział mu o nowej odmianie - z charakterystyczną łagodnie pieprzną nutą w smaku - zwanej "Bourbon Aji". Javier od razu kupił sadzonki. I tak dobre decyzje krok po kroku doprowadziły go do nas :-) Owoce Aji po zebraniu są fermentowane w plastikowych workach przez 24 godziny, potem są przebierane, myte i pozbawiane skórki i miąższu w specjalnej maszynie. Kolejne kroki to 2-3 dniowa fermentacja w specjalnych zbiornikach i 12-godzinne suszenie mechaniczne. Na koniec ziarna trafiają na platformy do suszenia gdzie spędziają ok. 2 tygodnie.