search

Meksyk Marisol Ramirez Serrano

Meksyk Marisol Ramirez Serrano
Palarnia Good Coffee
Cena 50.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Meksyk
Region Chocamán , Veracruz
Wysokość 1265 m
Odmiana Colombia, Caturra, Bourbon
Metoda obróbki Myta
Nuty smakowe Agrest, Banan, Czerwone Owoce, Granat, Orzech, Rum
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 21 listopada 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Zaskakująca kawa. Zaskakująco owocowa, rześka i złożona jak na ziarna pochodzące z nisko położonych pól w dusznym, wilgotnym regionie Veracruz w Meksyku. W dodatku są to ziarna myte, w więc nie "podkręcane" obróbką. Smakowo niemal jak ziarna z Kenii, a więc dużo porzeczek, jest też agrest, czerwone owoce - przeważnie wiśnie i granat - jest też sporo deserowej czekolady. Producentką jest Marisol Ramirez Serrano, która prowadzi farmę założoną 20 lat temu przez jej ojca Felipe. Pola są położone w strefie z unikalnym mikroklimatem, na żyznych wulkanicznych ziemiach i cieszą się naturalną roślinnością, która zapewnia tak potrzebny krzewom arabiki cień. Pola są tu nawożone wyłącznie nawozami organicznymi, regularnie pielone, a krzewy przycinane. Rodzina Marisol dba też o zachowanie flory i fauny swej działki w jak najbardziej nienaruszonym stanie. Rocznie udaje się jej wyprodukować ponad 12 ton owoców, korzystając przy tym z pomocy 2-3 sezonowych pracowników zatrudnianych podczas zbiorów. Owoce po zebraniu są myte i przebierane, potem usuwa się z nich skórkę i miąższ a na koniec suszy na platformach do suszenia. W wilgotnym klimacie Veracruz ziarna schną nawet 3 tygodnie. Potem trafiają do worków, gdzie jeszcze leżakują przez miesiąc zanim zostaną ostatecznie spakowane i wysłane na eksport. Oprócz arabiki, na farmie uprawia się orzechy makadaima, pomarańcze i banany. Liście bananowca są sprzedawane do wyrobu tradycyjnych tamales (ciasto z dodatkami zawijane w liście i gotowane na parze). To pokazuje jak bardzo harmonijne i całościowe podejście stosuje się na farmie Marisol.

Opinie