search

Boliwia Sol de la Manana

Boliwia Sol de la Manana
Palarnia Good Coffee
Cena 51.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Boliwia
Region Carnavi
Wysokość 1570-1650 m
Odmiana Red Caturra
Metoda obróbki Naturalna
Nuty smakowe Cytrusy, Mięta, Rum
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 21 listopada 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Boliwia coraz bardziej "czaruje" swoimi kawami. Z ostatnich zbiorów wybraliśmy sobie niewielki "lot" z regionu Carnavi z obróbki naturalnej. Dla nas ciekawy m.in. dlatego, że to nowa dla nas odmiana: Red Caturra. Kawa ma intensywny smak, jest w niej dużo rumu i melasy a do tego owoce: poziomki, czereśnie i cytrusy, w którym prym wiedzie grejpfrut. Ziarna przyjechały do nas z osady Villa Rosario położonej wśród wysokich gór zachodniej Boliwii. Ten rejon jest domem wielu mikro producentów - głównie rodzin - którzy arabikę uprawiają na bardzo małych polach (1-4 hektary). Te plantacje są w 100% obrabiane przez same rodziny, sadzenie, pielenie, nawożenie, zbiory i wszystkie inne czynności są wykonywane przez właścicieli tych pól i ich rodziny. Nie zatrudnia się tu robotników, nawet w sezonie zbiorów. No właśnie - zbiory. To według nas kluczowy moment i czas najcięższej pracy, od której w kontekście jakości kawy zależy bardzo dużo. W Villa Rosario rolnicy zrywają najdojrzalsze owoce z krzewów wiele razy. Wygląda to tak, że co jakiś czas - w zależności od poziomu dojrzałości owoców - przechodzi się przez pole i zrywa te najdojrzalsze wiśnie. I po pewnym czasie jeśli widać, że spora porcja owoców znów może być zebrana, robi się kolejne podejście, i tak kilka razy. Zebrane owoce są codziennie dostarczane do stacji obróbki Buena Vista należącej do Agricafe i tam po przebraniu mechanicznie przełamuje się skórki, żeby przyspieszyć fermentację miąższu. Po leżakowaniu w zbiornikach spreparowane owoce trafiają na platformy do suszenia, gdzie są oczywiście przewracane często i regularnie. Kto pamięta z dzieciństwa na wsi sianokosy i obracanie schnącego siana na łące ten chyba najlepiej zrozumie jak bardzo to ważne :-) Sol De La Mañana ("poranne słońce", jak dla nas każda kawa powinna się tak nazywać :-) to wyjątkowo nie jest nazwa farmy ani producenta. Tak nazywa się program stworzony przez rodzinę Rodriguez (bardzo znani w regionie producenci arabiki), w którym rolnicy przez 7 lat szkolą się w uprawie, pielęgnacji, zbieraniu owoców z kawowców, a nawet w zarządzaniu finansami, by w końcu osiągnąć umiejętności zapewniające odpowiednią jakość ich produkcji. Celem programu jest podniesienie poziomu życia rolniczych rodzin, umożliwienie pozyskiwania wyższych zarobków, rozwijania swoich plantacji. Skorzystało z niego już ponad 100 rodzin z regionu Carnavi.

Opinie