Palarnia | Good Coffee |
Cena | 51.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Boliwia |
Region | Carnavi |
Wysokość | 1570-1650 m |
Odmiana | Red Caturra |
Metoda obróbki | Naturalna |
Nuty smakowe | Cytrusy, Mięta, Rum |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 21 listopada 2023 |
Boliwia coraz bardziej "czaruje" swoimi kawami. Z ostatnich zbiorów wybraliśmy sobie niewielki "lot" z regionu Carnavi z obróbki naturalnej. Dla nas ciekawy m.in. dlatego, że to nowa dla nas odmiana: Red Caturra. Kawa ma intensywny smak, jest w niej dużo rumu i melasy a do tego owoce: poziomki, czereśnie i cytrusy, w którym prym wiedzie grejpfrut. Ziarna przyjechały do nas z osady Villa Rosario położonej wśród wysokich gór zachodniej Boliwii. Ten rejon jest domem wielu mikro producentów - głównie rodzin - którzy arabikę uprawiają na bardzo małych polach (1-4 hektary). Te plantacje są w 100% obrabiane przez same rodziny, sadzenie, pielenie, nawożenie, zbiory i wszystkie inne czynności są wykonywane przez właścicieli tych pól i ich rodziny. Nie zatrudnia się tu robotników, nawet w sezonie zbiorów. No właśnie - zbiory. To według nas kluczowy moment i czas najcięższej pracy, od której w kontekście jakości kawy zależy bardzo dużo. W Villa Rosario rolnicy zrywają najdojrzalsze owoce z krzewów wiele razy. Wygląda to tak, że co jakiś czas - w zależności od poziomu dojrzałości owoców - przechodzi się przez pole i zrywa te najdojrzalsze wiśnie. I po pewnym czasie jeśli widać, że spora porcja owoców znów może być zebrana, robi się kolejne podejście, i tak kilka razy. Zebrane owoce są codziennie dostarczane do stacji obróbki Buena Vista należącej do Agricafe i tam po przebraniu mechanicznie przełamuje się skórki, żeby przyspieszyć fermentację miąższu. Po leżakowaniu w zbiornikach spreparowane owoce trafiają na platformy do suszenia, gdzie są oczywiście przewracane często i regularnie. Kto pamięta z dzieciństwa na wsi sianokosy i obracanie schnącego siana na łące ten chyba najlepiej zrozumie jak bardzo to ważne :-) Sol De La Mañana ("poranne słońce", jak dla nas każda kawa powinna się tak nazywać :-) to wyjątkowo nie jest nazwa farmy ani producenta. Tak nazywa się program stworzony przez rodzinę Rodriguez (bardzo znani w regionie producenci arabiki), w którym rolnicy przez 7 lat szkolą się w uprawie, pielęgnacji, zbieraniu owoców z kawowców, a nawet w zarządzaniu finansami, by w końcu osiągnąć umiejętności zapewniające odpowiednią jakość ich produkcji. Celem programu jest podniesienie poziomu życia rolniczych rodzin, umożliwienie pozyskiwania wyższych zarobków, rozwijania swoich plantacji. Skorzystało z niego już ponad 100 rodzin z regionu Carnavi.