Palarnia | Hayb |
Cena | 89.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Kolumbia |
Region | Huila |
Odmiana | Pink Bourbon |
Metoda obróbki | Anaerobic (Honey) |
Punktacja Q | 87.0 |
Nuty smakowe | Mirabelka, Pomelo, Winogrono |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Dostępna |
To fajna kawka choćby ze względu na proces obróbki. Honey? W tym przypadku raczej Honeeeeeey – bo przeciągnięty w czasie! Wiśnie kawowca odmiany Pink Bourbon przeszły proces fermentacji przez 96 godzin. Następnie przeniesiono owoce do plastikowych zbiorników, gdzie mogły energicznie fermentować przez kolejne dwa dni. Kolejnym etapem ich drogi było suszenie – 12 dni spędziły na słońcu. Gotowe? Wolnego, po tych wszystkich akrobacjach kawka – już w ziarnach – czeka miesiąc w workach na kolejne kontrole jakości, punktacje i wysyłkę próbek w świat. Taka właśnie próbka trafiła do nas przez importera FOREST. Czuć, że każda godzina twórczego fermentu była tu warta zachodu. W kubku znajdziecie masę soczystych owoców. Te ziarna napracowały się tyle, że aż człowiekowi głupio, że przelewa je bez większej gimnastyki. A tej w sumie nie potrzeba – kawa wyjdzie pyszna bez większych fikołków!