Palarnia | Nieczapla |
Cena | 60.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Costarica |
Region | Central Valley |
Wysokość | 1600 |
Odmiana | Caturra, Catuai |
Metoda obróbki | Natural |
Punktacja Q | 88.0 |
Nuty smakowe | Mięta, Owoce Tropikalne, Rum, Wiśnia |
Profil palenia | Jasny |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 21 listopada 2023 |
Pamiętamy dzień, jak dostaliśmy sample i robiliśmy selekcję. Wobec tej kawy padały określenia typu naprawdę dobra, jest niezła weźmy i ją, całkiem fajna itp., Ale to co pokazała po pierwszym paleniu jest czym więcej, niż mogliśmy oczekiwać. Bardzo owocowa, soczysta z zauważalnym fermentem ocierającym się o nuty likierowe. Sporo czystej, winnej kwasowości. Bądźcie czujni Trojanie, bo pod waszymi bramami pojawił się czarny koń. Jakość wody użytej do zaparzenia waszej kawy (każdej) ma kluczowe znaczenie dla uzyskania pełnego profilu smakowego podanego przez daną palarnię. Zalecamy używanie wody źródlanej o ogólnej mineralizacji poniżej 300mg/l (taką informację znajdziecie na każdej etykiecie). Alternatywą jest woda z systemów odwróconej osmozy z mineralizacją.