search

Rwanda Nyaraguru washed

Rwanda Nyaraguru washed
Palarnia Euro Cafe
Cena 30.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Rwanda
Nuty smakowe Ciasteczka, Owoce Pestkowe
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 21 listopada 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Nyaruguru District ma wiele cech, które sprawiają, że kawa z prowincji Kayanza jest tak niezapomniana. Duże wysokości (gospodarstwa położone na wysokości od 1750 do 2100 mnpm) i bogate gleby w połączeniu z korzystnym klimatem i obfitymi opadami deszczu to przepis na doskonałą kawę. Piaszczysta gleba gliniasta zapewnia wyższą kwasowość niż w innych obszarach Rwandy, a bogata wierzchnia warstwa gleby z obfitą materią organiczną sprzyja dobrym zbiorom. Rolnicy dostarczający produkty do młyna selektywnie ręcznie zbierają plony, często polegając na pomocy członków rodziny. Po zerwaniu kawa trafia wprost do stacji mycia. Zespół ds. jakości na stacji wstępnie sortuje wiśnie poprzez flotację i sortowanie wizualne pod kątem dojrzałości. Zatwierdzone wiśnie są następnie zbierane w zbiorniku, aż do momentu zebrania wystarczającej ilości wiśni, aby rozpocząć dzienne rozcieranie. Fermentują w zbiornikach przez około 14 do 18 godzin. Czas fermentacji zależy od pory roku i temperatury otoczenia. Na początku sezonu temperatury są niższe, co oznacza, że fermentacja zajmuje więcej czasu. Po fermentacji kawa jest myta w czystej wodzie i przepuszczana przez kanał sortujący. Po sortowaniu kawa kierowana jest na główne łoża suszące, gdzie jest regularnie sortowana i przesiewana w celu zapewnienia równomiernego suszenia. Przez dolinę wieje delikatny, wilgotny wiatr. Ta bryza jest jednym z wysokiej jakości składników kawy Nyaraguru. Suszenie może zająć nawet 35 dni!

Opinie