search

Kenya Swara AB

Kenya Swara AB
Palarnia Euro Cafe
Cena 35.0 zł
Ilość 250 g
Kraj pochodzenia Kenia
Nuty smakowe Gruszka, Pomarańcza, Rodzynki
Dostępność Niedostępna, ostanio widziana 21 listopada 2023
link Przejdź do sklepu palarni

Opis producenta

Swara jest częścią oferty Sucafina Originals, linii spójnych mieszanek pochodzących z pionowo zintegrowanego łańcucha dostaw. Nazwana na cześć pełnej wdzięku i elegancji, Swara – w języku suahili oznacza gazelę. Wybrane przez zespoły kontroli jakości w Kenii, integracja pionowa i pozyskiwanie całych zbiorów umożliwiają pozyskiwanie Swary. Jej klasyczny, wysokiej jakości kenijski profil jest zrównoważony, złożony i pełny. Mieszanka składa się głównie z ziaren SL28, SL32 i Ruiru-11 z małych posiadłości i spółdzielni w zachodniej i środkowej Kenii. Rolnicy selektywnie zbierają dojrzałe wiśnie i dostarczają je do pobliskich młynów. Niektórzy producenci przetwarzają wiśnię we własnych gospodarstwach. Wiśnie są starannie sortowane przy odbiorze, usuwając niedojrzałe i przejrzałe wraz z wszelkimi substancjami obcymi. Posortowane dojrzałe wiśnie są ładowane bezpośrednio do leja zasypowego i rozcierane na miąższ za pomocą rozcieracza talerzowego lub, jeśli jest to sprzęt własny rolnika, małego rozcieracza bębnowego. Kawa jest poddawana fermentacji, a następnie myta w czystej wodzie w celu usunięcia resztek śluzu. Mokre ziarno jest sortowane, a pozostałe uszkodzone ziarna usuwane. Następnie ziarna przenosi się na podwyższone łóżka, aby zakończyć suszenie. W tym przypadku jest regularnie obracane, aby zapewnić równomierne suszenie i przykrywane w najgorętszych porach dnia i na noc, aby zapobiec pękaniu i/lub kondensacji. Pracownicy również regularnie sprawdzają suszące się ziarno i usuwają wszelkie uszkodzone ziarna. Czas schnięcia wynosi zwykle około dwóch tygodni, w zależności od panującej pogody. Po wyschnięciu ziarno jest dostarczane do Kahawa Bora Millers. Młyn ma możliwość oddzielnego mielenia mniejszych partii, co pomaga zachować jakość i identyfikowalność.

Opinie