Palarnia | Euro Cafe |
Cena | 35.0 zł |
Ilość | 250 g |
Kraj pochodzenia | Kenia |
Nuty smakowe | Gruszka, Pomarańcza, Rodzynki |
Dostępność | Niedostępna, ostanio widziana 21 listopada 2023 |
Swara jest częścią oferty Sucafina Originals, linii spójnych mieszanek pochodzących z pionowo zintegrowanego łańcucha dostaw. Nazwana na cześć pełnej wdzięku i elegancji, Swara – w języku suahili oznacza gazelę. Wybrane przez zespoły kontroli jakości w Kenii, integracja pionowa i pozyskiwanie całych zbiorów umożliwiają pozyskiwanie Swary. Jej klasyczny, wysokiej jakości kenijski profil jest zrównoważony, złożony i pełny. Mieszanka składa się głównie z ziaren SL28, SL32 i Ruiru-11 z małych posiadłości i spółdzielni w zachodniej i środkowej Kenii. Rolnicy selektywnie zbierają dojrzałe wiśnie i dostarczają je do pobliskich młynów. Niektórzy producenci przetwarzają wiśnię we własnych gospodarstwach. Wiśnie są starannie sortowane przy odbiorze, usuwając niedojrzałe i przejrzałe wraz z wszelkimi substancjami obcymi. Posortowane dojrzałe wiśnie są ładowane bezpośrednio do leja zasypowego i rozcierane na miąższ za pomocą rozcieracza talerzowego lub, jeśli jest to sprzęt własny rolnika, małego rozcieracza bębnowego. Kawa jest poddawana fermentacji, a następnie myta w czystej wodzie w celu usunięcia resztek śluzu. Mokre ziarno jest sortowane, a pozostałe uszkodzone ziarna usuwane. Następnie ziarna przenosi się na podwyższone łóżka, aby zakończyć suszenie. W tym przypadku jest regularnie obracane, aby zapewnić równomierne suszenie i przykrywane w najgorętszych porach dnia i na noc, aby zapobiec pękaniu i/lub kondensacji. Pracownicy również regularnie sprawdzają suszące się ziarno i usuwają wszelkie uszkodzone ziarna. Czas schnięcia wynosi zwykle około dwóch tygodni, w zależności od panującej pogody. Po wyschnięciu ziarno jest dostarczane do Kahawa Bora Millers. Młyn ma możliwość oddzielnego mielenia mniejszych partii, co pomaga zachować jakość i identyfikowalność.